друкувати


Скуштуйте єрусалимського благословення

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-10 02:21:32
У передвеликодній час на теренах Івано-Франківщини і Тернопільщини з рук в руки передають єрусалимське тісто. - Ось, дарунок від щирого серця, - сказала моя подруга, простягуючи мені невеличке декоративне горнятко з ...шматком тіста.

- Що це?, - запитала я здивовано.

- Як ти не знаєш?, - майже обурювалася Оксана, - це єрусалимське тісто, яке треба подарувати тим, кому бажаєш щастя, достатку і всіляких гараздів.

Як з’ясувалося пізніше, такі невеличкі шматочки тіста передають з рук в руки жителі Івано-Франківщини і Тернопільщини уже давно. "Ще двадцять п’ять років тому кілька прочан з України потрапили до Єрусалиму. Вони довго і ревно молилися на гробі Господньому за свої сім’ї, родини та за щастя й країни. Після такої молитви усім без винятку прочанам приснився воскреслий Ісус Христос, який стояв біля порожнього гробу та простягав кожному шматочки просфори.

"Візьміть частинку мого Тіла, спожийте: та будьте благословенні!" Зранку, здивовані сном люди знову пішли до Гробу Господнього і по дорозі зустріли ченця, який передав їм горнятко з тістом. "Ось ваше благословення", - промовив монах — і раптово зник. Люди, вбачаючи у цьому вияв волі Божої, привезли тісто додому й почали передавати його з рук в руки як символ благословення з Єрусалиму. І хоча й досі ніхто достеменно не знає чи це правда, чи красива легенда, тісто все ж продовжує "подорожувати". Особливо цей ритуал пожвавлюється перед Великоднем.

Коли людина отримує від когось єрусалимський хліб, точніше шматочок тіста, вона повинна помістити його в трилітрову скляну банку. Так тісто має "звикнути" до оселі та господарів. На другий, третій і четвертий дні його помішують дерев’яною ложкою за годинниковою стрілкою раз на добу. Наступного дня до тіста додають склянку молока і склянку борошна. Далі три доби його знову помішують.

На десятий день перебування єрусалимського дарунка в оселі тісто ділять на чотири частини. В одну додають три яйця, півсклянки цукру, пів чайної ложки соди, погашеної оцтом та печуть у духовці 20-30 хвилин. Інші три частини мають стати дарунком для рідних, друзів і знайомих.

Готовий хліб смаком нагадує звичайнісінький кекс. Споживати єрусалимський хліб треба тільки один раз в житті у колі родини. Його не можна різати а тільки щипати. Якщо у хаті є домашні тварини, то вони теж повинні отримати шматочок єрусалимського дарунка.

Більшість священиків говорять, що про цей ритуал вони нічого не знають. А деякі кажуть, що чули про таке і не вбачають у цьому нічого поганого. Проте офіційного підтвердження церкви, що тісто та хліб наділені якимись чудодійними властивостями немає.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі