друкувати


Робота над помилками

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-10 12:33:22
Намагаючись хоча б частково зняти проблему, 25 лютого Кабінет Міністрів України прийняв постанову, якою було внесено зміни до порядку реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітних. Центрам зайнятості дозволили брати на облік осіб, які впродовж останнього року працювали не менше ніж 26 тижнів, незважаючи на те, що вони є членами особистих селянських господарств. Але деякі центри зайнятості все ще продовжують відмовляти при взятті на облік таким особам, оскільки не повідомлені про існування цієї постанови.

На даний час у Верховній Раді України зареєстровано вісім альтернативних законопроектів (я є автором одного з них), що мають на меті виправити помилки закону про зменшення впливу світової фінансової кризи у сфері зайнятості населення. Однак ми зіткнулись із шаленим спротивом Кабміну та депутатів, що представляють БЮТ. Єдина структура, яка зараз послідовно відстоює інтереси селян, - це Мінагрополітики. Натомість міністр праці та інші урядовці під будь-якими приводами намагаються завадити прийняттю законопроекту, який би повернув стару редакцію ЗУ "Про зайнятість".

Вважаю, що в сьогоднішній критичній щодо селян ситуації необхідно переглянути державний бюджет та повернутись до стандартів їх соціального захисту, що діяли минулого року. Одночасно потрібно поступово змінювати умови діяльності особистих селянських господарств. На сьогодні вже розроблений законопроект, в якому я пропоную для тих членів господарств, що мають можливість реалізовувати надлишки своєї продукції, спрощену систему оподаткування, обліку і звітності.

Усі законодавчі дії мають бути спрямовані на те, щоб в подальшому успішні особисті селянські господарства перетворювались у невеликі фермерські господарства. А першочерговим завданням на цьому етапі має бути подолання існуючої соціальної напруги серед жителів сільських територій, прийнявши відповідні закони, про які йшлося вище. Адже саме жителі сіл при обмеженому ресурсному потенціалі в значній мірі забезпечують продовольчу безпеку країни, виробляючи майже 70% тваринницької продукції та понад 90% овочів та ягід.

Автор: Роман ТКАЧ, народний депутат України, фракція НУНС
Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі