друкувати


Будьмо здоровими та благополучними

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-10 11:08:55
Основним завданням науки про здоров’я (валеології) є викликати у підростаючого покоління бажання бути здоровими і надати інформацію, як це зробити, тобто, що таке здоровий спосіб життя.

Фактори, що впливають на здоров’я, лише на 10% залежать від охорони здоров’я, на 20% — від екології, ще на 20 — від спадковості і найбільше від умов і способу життя (50%).

Звідси походить загальноприйняте у міжнародному співтоваристві визначення здоров’я, викладене в статуті ВООЗ (1948 р.) "Здоров’я — це стан повного фізичного, духовного і соціального благополуччя, а не лише відсутність хвороб або фізичних вад". Існує визначення здоров’я як стану оптимальної життєдіяльності людини. Важливим є визнання того, що здоров’я не зводиться лише до фізичного стану, а передбачає психоемоційну врівноваженість, духовне та соціальне здоров’я.

Найважливішим елементом складової здорового способу життя є раціональне харчування, в тому числі — споживання якісної води, необхідної кількості вітамінів, мікроелементів, протеїнів, жирів, вуглеводів, відсутність отруйних речовин в їжі; побут (якість житла, умови для активного і пасивного відпочинку, рівень психічної і фізичної безпеки на території життєдіяльності); умови праці (безпека не тільки у фізичному, а й у психічному аспекті, наявність стимулів та умов професійного розвитку); рухова активність (фізична культура і спорт, використання засобів різноманітних систем оздоровлення, спрямованих на підвищення рівня фізичного розвитку, його підтримку, відновлення сил після фізичних і психічних навантажень).

Для усвідомлення здорового способу життя важливі поінформованість і можливість доступу до профілактичних процедур, що мають уповільнювати природний процес старіння, знешкоджувати негативний вплив на здоров’я різноманітних факторів зовнішнього середовища, тютюнопаління, зловживання алкоголем, наркотиків.

Для сфери психічного здоров’я відносять індивідуальні особливості психічних процесів і властивостей людини, наприклад, збудженість, емоційність, чутливість. Необхідно регулювати ці процеси в собі за допомогою автотренінгів та інших вправ.

Духовне здоров’я залежить від духовного світу особистості, який поєднує складові культури — освіти, науки, мистецтва, релігії, моралі й етики, а також свідомість людини, її ментальності, життєвої самоідентифікації, ставлення до сенсу життя. Оцінка реалізації власних здібностей і можливостей у контексті власних ідеалів і світогляду — все це обумовлює стан духовного здоров’я кожного.

Автор: Олена КОНОНЕНКО, лікар-інфекціоніст
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі