друкувати


Пірати попали… на Пентагон!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-09 03:25:21
В середу, 8 квітня, сомалійські пірати захопили в Індійському океані, за 640 кілометрів від столиці країни Могадішо, датський контейнеровоз "Maersk Alabama", водотоннажністю 17 тисяч тонн. Судно було зафрахтовано однією з компаній США і на борту перебуває екіпаж, що складається з 21 громадянина США. Більше того, є інформація, що ця датська компанія "Maersk" співпрацює з міністерством оборони США, і захоплене судно також має контракт з Пентагоном.

Цікаво, як американці будуть захищати своїх громадян – це ж не українці і навіть не європейці. Повідомляється, що ніхто з членів екіпажу під час захоплення не постраждав – звісно, що пірати вже не раді своїй здобичі, і скоріше за все, найближчим часом відпустять судно на всі чотири сторони. Але цікаво інше. Чи візьмуться нарешті найсильніші країни світу за піратів ХХІ століття, чи будуть, як барани, платити данину корсарами? Знаковим буде ставлення нового президента США і його адміністрації до цієї події. Якщо не вживуть відповідних мір для визволення судна, то це буде сигнал, що США втрачає позицію світового лідера і дозволяє своїх громадян захоплювати безкарно в полон.

Нині невідома доля захопленого британського вантажного судна "Malaspina Castle", яке перевозило залізо. Серед членів екіпажу там є двоє громадян України. Раніше розбійники також захопили німецький танкер, на борту якого також перебувають українські громадяни. Піратам легко з руки зійшло захоплення української "Фаїни", інших великих і малих суден – ось вони тепер і "розперезалися". Якщо їх дії не будуть силовими методами присічені, то незабаром вони почнуть промишляти всім світом, а можуть з’являться інші послідовники сомалійських корсарів в інших кутках світу. Навіщо працювати – захопив судно і тобі заплатили кілька мільйонів доларів. Ситуація загрозлива, і чим довше сильні світу цього будуть жувати соплі, тим важче буде знищити заразу.

Автор: Іван ГЛУШМАН
Джерело: UKRGAZETA.cz
Обговорити на форумі