друкувати


Криза: "Швидка" приїжджатиме тільки до вмираючих

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-09 03:20:23
Фінансова криза внесла свої корективи не лише у життя простих людей, а й у роботу "швидкої допомоги". Цілком імовірно, що лікарі просто відмовляться їхати на виклик, якщо ви не зможете довести операторові по телефону, що дійсно знаходитеся на межі життя і смерті.

Після "перерахунку" витрат міського бюджету на зарплату медичним працівникам останні, по суті, поставлені на межу виживання. Крім того, скоріше за все, лікарів залишать без обіцяних 20% надбавок.

За словами голови профспілки медичних працівників Києва Лариси Канаровської, місто заборгувало медикам більше 300 мільйонів гривень.

"З березня 2008 року не фінансуються оплата послуг ЖКГ, медикаменти, видаткові матеріали і продукти харчування. Хворі за свій рахунок купують ліки та їжу", - сказала Канаровська.

Крім того, за її словами, нестача кадрів у поліклініках перевищила 4 тисячі фахівців.

"Якщо не повернуть надбавку, люди масово будуть звільнятися", - переконана голова профспілки медпрацівників.

Якими будуть наслідки здогадатися неважко. Адже вже зараз у багатьох поліклініках і лікарнях, не кажучи вже про бригади "швидкої", катастрофічно не вистачає кваліфікованих кадрів.

У профспілці медиків переконані, що всі лікарні Києва повинні перейти в режим найсуворішої економії. Раз у тиждень у всіх поліклініках планують проводити санітарні дні, або простіше кажучи, закривати медзаклад.

За словами заступника мера Ірени Кільчицької, жодних розпоряджень про відміну надбавок немає, однак "заощаджувати потрібно не тільки в умовах кризи".

"У нас є чітке завдання - оптимізувати витрати на утримання лікарень. Про що мова йде? Є так звані ліжко-місця. У Києві їх 19 тисяч. За їхньою кількістю фінансується харчування, медикаменти та й сама лікарня. І зайняте ліжко чи ні, вона все одно фінансується на наступний рік", - сказала Кільчицька.

За її словами, частина цих ліжко-місць не працює, а окремі лікарні багато років заповнені усього на 50-70%.

"Відповідно до постанови Кабміну ми не можемо скорочувати ні кількість ліжок, ні кількість медичних закладів, але їх більш господарське використання - ось наше завдання. Ми можемо якісь ліжка перевести на госпрозрахунок, що дозволено всіма нормативними документами", - сказала заступник мера.

Вона також наголосила, що дефіциту кадрів, як такого, насправді немає.

"Ми постійно говоримо про дефіцит кадрів педіатрів, фтизіатрів, дільничних лікарів і інших фахівців. У той же час у нас перенасичення стоматологів, гінекологів, урологів, частково ендокринологів. Є багато ставок по 0,5 і 0,25". - сказала Кільчицька.

Вона відзначила, що ті хто працюють на 0,5 і 0,25 ставки просто хочуть мати державний стаж, а тому в інший час вони приймають у приватних кабінетах. Саме тому, за її словами, міська влада хоче забрати такі ставки.

"Звичайно, це багатьом не подобається, але без цього медицина не зможе надалі існувати", - підсумувала Кільчицька , повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі