друкувати


Мислячий робот-дитина від японських вчених (відео)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-09 02:31:16
Два роки тому, в 2007 році, група японських вчених з Osaka University почала дослідницький проект з навчання дитини-робота, відомого під ім'ям CB2. Він здатний самостійно знайомитися з навколишнім світом за допомогою безперервного збору та аналізу інформації про різні об'єкти, і це по праву робить його однією з самих складних машин, розроблених японськими робототехніки.

При навчанні робота були задіяні не лише інженери, а й фахівці інших областей, наприклад психологи. Вага андроїда дорівнює 33 кг, а його зріст - 130 см. Даний проект фінансується урядовим агентством Japan Science and Technology Agency.

Два роки кропіткої роботи не пройшли даром: CB2 навчився ходити, поки що йому для цього потрібна допомога людини. Складний опорно-руховий апарат дитини-робота складається з півсотні штучних "м'язів", що приводяться в рух системою пневмо-приводів. Робот-учень може фокусувати свій погляд на рухомих предметах і розпізнає людські дотики, наприклад, коли його гладять по голові. Це відбувається завдяки двом сотням надтонких датчиків тиску, розташованих під шкірою.

На даний момент вчені намагаються здійснити ще одну зухвалу ідею: вони намагаються навчити андроїда CB2 мислити. Очі робота обладнані цифровими камерами, що дозволяють йому досліджувати особи співрозмовників. Зібрана інформація зберігається в пам'яті машини, і зпівставляється з тією, що вже там зберігається.


Джерело: Новости технологий
Переклад: Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі