друкувати


Продовольча безпека України під загрозою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-09 02:24:09
Підприємцям, які зайняті у сфері тваринництва сьогодні не вигідно утримувати поголів’я великої рогатої худоби. Державна підтримка у вигляді дотації за кожну особину, незначна. Здача сировини за низькими цінами зводить нанівець вкладену працю та ресурси.

В обласній адміністрації Івано-Франківська намагаються виробити концепцію виходу з скрутної ситуації. Начальник управління агропромислового розвитку ОДА Микола Сухолиткий запевнив, що тільки спільно можна достукатись до міністерських кабінетів. Він порадив разом з підприємцями виробити звернення до уряду.

Івано-Франківська область за останні роки мала позитивні тенденції у прирості поголів’я великої рогатої худоби, свиней та птиці. Загалом 140 м’ясопереробних та 12 молокопереробних підприємств забезпечували регіон продукцією. Певну частину навіть вдавалось експортувати. 3,8% таку частку Прикарпаття займає в загальнодержавному ринку тваринництва, якщо простіше то 11 місце по Україні. Із західних регіонів, які завжди вважались не сільськогосподарськими ми поступились тільки Львівській області. Торік Івано-Франківщина отримала 90 млн. гривень державної дотації. Яка сума передбачена цього року, невідомо.

"Криза сильно зачепила аграрний сектор. Сьогодні виробникам вижити найважче, - каже Сухолиткий. – Продовжується спад виробництва м’яса та молока. Вже зменшилась кількість поголів’я".

Чиновники порівняли нинішню ситуацію з початком перебудови в країні. Над Україною зависла реальна загроза продовольчої безпеки. Минулого року рентабельність тваринницької галузі складала 14%, це найбільше за усі останні роки. Збитковим досі залишається виробництва м’яса та птиці. За останні місяці поголів’я рогатої худоби в області зменшилось майже на чверть.

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі