друкувати


Горян можуть позбавити деяких пільг

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-09 02:20:00
Новий законопроект України "Про розвиток гірських територій в Україні", який запропонувало прийняти Мінрегіонбуд України, вносить деякі корективи у надання статусу "гірського" населеному пункту та відповідних пільг.

У разі прийняття нового законопроекту, у гірській місцевості проведуть моніторинг і відповідно до нових норм зменшать кількість населених пунктів із статусом "гірський". З дня набрання чинності цього закону, втратить силу попередній закон України "Про статус гірських населених пунктів України". Відповідно, протягом трьох років усі державні доплати будуть поступово зменшуватись, аж до 75%. Планується, що новий законопроект вступить у дію з наступного року.

Таке нововведення викликало неабияке обурення жителів гірських населених пунктів. Голова Асоціація органів місцевого самоврядування Гуцульщини Дмитро Стефлюк переконаний, що новий законопроект має на меті лишень забрати "зайві" пільги у горян. Тим паче, ведення у дію нового закону знову таки не вирішить ряд проблем – збереження екології та збереження екосистем, впровадження протипаводкових програм у Карпатах. Також у гірській місцевості досі не збудована відповідна інфраструктура, у не найкращому стані дороги, заклади освіти та медицини.

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі