друкувати


Які банки претендують на рекапіталізацію?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-08 05:49:21
НБУ і Кабмін прийняли спільну постанову стосовно рекапіталізації банків за участю держави. Цей документ завтердив вимоги та критерії до банків, які можуть претендувати на збільшення капіталу коштом держави. Ні Кабмін, ні Нацбанк поки що не оповістили подробиці прийнятого документа.

За словами першого заступника голови НБУ Анатолія Шаповалова, критеріям рекапіталізації, розробленим Нацбанком, відповідають 26 комбанків (цікавий збіг з кількістю банків, які подали заявки на рекапіталізацію). В той же час, Анатолій Шаповалов вважає, що, швидше за все, рекапіталізовані будуть тільки 7-8 фінустанов.

Минулого тижня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко відзначила: "Виберемо ті банки, де найбільша кількість вкладників постраждала". А трохи пізніше прем'єрка додала, що держава викупить контрольні пакети акцій банків, які припинили розрахунки і "пограбовані власниками".

Учасники ринку так само вважають, що найбільші шанси отримати держпідтримку мають банки з максимальним об'ємом депозитів населення. "Ми вважаємо, що при виборі банків для рекапіталізації Кабінет міністрів керуватиметься, перш за все, чинником обсягу депозитної бази банків для отримання максимального стабілізаційного ефекту на банківську систему в цілому.

Таким чином, найбільш вірогідними кандидатами на рекапіталізацію є "Надра банк", "Укрпромбанк", "Укргазбанк", "Імексбанк", банки "Фінанси і Кредит", "Родовід" і "Київ", - вважають аналітики AstrumInvestmentManagement, повідомляє Газета.UA.

Обговорити на форумі