друкувати


Коломийщина: Земельні війни або город розбрату

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-08 02:31:48
Додому чужими городами добираються додому жителі села Мишин. Житель одного з кутків села переорав дорогу, яка пролягала тут десятки років. Люди у відчаї, до них, тепер, не можливо добратися ні швидкій, ні пожежній.

А сусід ще й фізичною розправою погрожує…

Селяни звернулися з позовом на кривдника до суду і виграли його. Але відновлювати дорогу сусід не збирається.

Влада села розводить руками, на місці конфлікту проводилася навіть виїзна сесія, де працівники сільради пробували вмовити односільчанина звав жити на інтереси сусідів – проте марно.

Тринадцятеро селян ходять до своїх осель чужими полями. А ще рік тому дорога була, тепер вона переорана. Серед постраждалих від самоуправства сусіда є і тяжко хворі, і люди похилого віку, яким в будь який момент може знадобитися медична допомога. А під’їзду до житла нема.

Родина Попюк, яка самовільно захопила землю, стверджує, що все зроблено згідно закону – опираються вони на Державний акт на землю.

Але односільчани вважають, що в цей документ закралася помилка, що довели в суді - і в районному, і в апеляційному. Феміла Державний акт Попюків визнала не дійсним.

Але захопники не поступаються апелюють до Верховного суду.

Поки сусіди судяться, тяжко хворій жительці кутка стала необхідна госпіталізація. В зв’язку з загостренням жовчнокам’яної хвороби, і гострими болями пані Євдокія, не маючи сил терпіти, погрожує самогубством. Медтраспорт до житла дістатися не може. На ношах нести хвору, близько кілометра, а жінка досить тяжка.

Декілька днів тому на пилорамі трапилась пожежа, збитки за словами селян, могли б бути меншими якби пожежні могли дістатися до ріки, щоб поповнити запас води. Але дорога до неї перекопана. Тож пожежним прийшлось шукати інших джерел.

Селяни у відчаї… Чекають на рішення Верховного суду. А пані Євдокія полегшення хвороби, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі