друкувати


Ціна цукру на Україні може зрости до півтора євро за кілограм

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-08 02:28:08
"Ми залишились сидіти на ціні цукру 2000-го року", – вважає голова правління ВАТ "Горохівський цукровий завод", голова ради директорів цукрових заводів області Анатолій Притулюк. Про це йшлося під час спільного засідання обласного штабу з проведення весняно-польових робіт і ради директорів цукрових заводів області з питань буряківництва і розвитку цукрової галузі.

За словами пана Притулюка, у середині 90-х років минулого століття цукрову промисловість Волині врятувало населення. Проте наразі Анатолій Притулюк нарікає на надто низьку ціну цукру, через що галузь зазнає збитків, повідомляють Волинські Новини.

"Чого населення перестало? Якщо мішок цукру дешевший від мішка селітри, то чи буде дядько садити цукровий буряк?" – сказав керівник Горохівського цукрового заводу. На його думку, собівартість цукру зараз становить 5,5-6 гривень за один кілограм. А зараз цукор продають за 3-3,5 гривні за кілограм.

Пан Притулюк вважає, що цукрова галузь Волині потребує збереження, а для цього потрібно надавати цукрозаводам пільгові кредити, пільговий газ та пільгове вугілля.

У минулому році, за словами Анатолія Притулюка, зазнали збитків усі 4 цукрові заводи Волині. "Хто більше переробив, то більші збитки", – каже цукровик. "Стан галузі – катастрофічний", – бідкається пан Притулюк. Він закликав волинян сіяти цукрові буряки. "Якщо не посієм, не збережемо заводи, то будем їсти європейський цукор по півтора євро", – каже Анатолій Притулюк. Як приклад він навів одну з країн Прибалтики, де свої цукрові заводи "порізали".

На думку директора ПОСП імені Тараса Шевченка депутата облради Андрія Турака, ціна цукру зараз повинна становити 12 гривень за кіло.

Обговорити на форумі