друкувати


Через забруднену екологію більшає алергетиків

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-08 01:08:04
За останні роки захворюваність на поліноз, а простіше весняну алергію, зросла у майже два рази. Як відмічає завідувач алергологічного відділення Івано-Франківської обласної клінічної лікарні Лідія Мигович це приблизні дані, адже ґрунтовних досліджень в Україні ніхто не проводить.

Головна причина такого стану забруднення навколишнього середовища. "Виникнення полінозу в осіб, які живуть в індустріально розвинутих міста, поблизу автострад у два рази частіші, ніж у мешканців сільської місцевості", - пояснює Лідія Мигович.

На Прикарпаття найчастіше причиною виникнення алергологічної реакції у людей є пилок берези, вільхи, злаків, ліщини, лугових трав та спори грибів. Алргетикам у весняний час радять рідше бувати на природі, носити сонцезахисні окуляри, дотримуватись особистих правил гігієни, аби пилок не затримувався на шкірі та волоссі. Також частіше робити у помешканні вологе прибирання.

Діагностика полінозу не складна процедура. Пацієнту роблять проби на різні алергени, аби встановити на що саме реагує організм. Вчасне звернення по лікарську допомогу може назавжди усунути реакцію організму на якийсь алерген.

Алергологи застерігають, не займатись самолікуванням, адже алергія може виникати в осіб, які до цього не стикались з цим захворюванням. Симптоми полінозу схожі на легку застуду, тому хворий часто йде в аптеку та купує ліки, які йому не допоможуть.

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі