друкувати


Печеніжинська кузня талантів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-07 12:25:29
Справжньою кузнею талантів можна назвати Печеніжинську музичну школу (Коломийський район). Упродовж десятиліть цей навчальний заклад відкриває перед сільськими дітьми прекрасний світ музики. Ця школа допомогла багатьом випускникам обрати життєву стежину, адже вони стали професійними музикантами. Тут виховують юне покоління на найкращих взірцях українського й світового музичного мистецтва, цим самим прищеплюючи дітям добрий естетичний смак.

Уже майже два десятиліття Пече ніжинську музичну школу очолює талановита педагог і музикантка, відома громадська діячка Марія Маївська. За роки її керівництва школа зберегла добрі традиції, але водночас істотно оновила своє обличчя. Нині завдяки вболіванню й наполегливості Марії Михайлівни музична школа має гарне відремонтоване приміщення, де учні й учителі мають можливість проводити заняття на належному рівні. В її стінах постійно відбуваються різноманітні заходи і варто наголосити, що всі вони спрямовані на утвердження національно-державницьких засад, виховання патріотичного духу в юного покоління.

Підтвердженням цього став відкритий академконцерт, який нещодавно тут відбувся. Два дні в актовому залі тривали виступи учнів. Упродовж них кожен школяр мав можливість продемонструвати, наскільки йому вдалося опанувати за навчальний рік гру на музичному інструменті. Слухацькою аудиторією юних артистів були їхні батьки та рідні.

Перший день академконерту приурочили 100-літтю від дня народження Степана Бандери, а другий — 195-й річниці Тараса Шевченка. Ведучою обох концертних відділень була Марія Маївська. Зрозуміло, що не всі учні стануть віртуозами, але кожен викладався під час свого виступу, особливо серйозними виглядали першокласники, для яких цей концерт був чи не першим відповідальним випробуванням. Слід відзначити й те, що практично всі учні мали чудові вишиванки, завдяки чому академконцерт набув особливо піднесеного настрою.

Навчають юних музикантів молоді, але умілі й талановиті педагоги: Микола Сметанюк, Інна Новак, Мар’яна Вількос, Надія Сметанюк, Ольга Косивчук, Богдана Овчаренко, Світлана Дебелко, Галина Кваснюк, Василь Гриньків, Роман Бойчук, Андрій Кваснюк. До речі, частина з них є випускниками саме цієї музичної школи. Працюють тут і відомі досвідчені педагоги, такі, як Любомир Ленник і Ольга Русакова.

Повсякденна копітка праця (а саме в цьому й полягає досягнення майстерності гри на музичних інструментах) дає бажані результати. Отож, музична школа має більш як два десятки учнів, що є справжньою гордістю і гідно захищають честь цього навчального закладу на різноманітних конкурсах і концертах. Варто згадати юних скрипалів П.Боднарука, О.Ровенчук; піаністів Л.Остапчук, Р.Даниша, С.Кір’єву, І.Горук, Х.Корнієнко; акордеоністів В.Жупника, О.Лавріненко, В.Бойчука. На доброму рахунку в музичній школі — відділ народних інструментів, а це юні цимбалісти — Н.Кузик, Ю.Майданський, І.Шепетюк, Н.Копильців, А.Стефак, а також бандуристки Н.Гриньків і Н.Гушпіт. Не став винятком для цих учнів і академконцерт, де вони продемонстрували високу виконавську майстерність.

Після концерту з вітальним словом до всіх його учасників і педагогів звернулася провідний спеціаліст районного відділу культури Любов Іванишин. А вчителька музичної школи й колишня її випускниця Надія Сметанюк щиро подякувала Марії Маївській за її самовіддану працю і подарувала від усього колективу букет троянд.

І ось нещодавно кілька учнів Печеніжинської музичної школи стали переможцями престижних конкурсів. Так, скрипаль Павло Боднарук, учень Любомира Лехника, здобув перше місце на обласному конкурсі юних виконавців, який відбувся в Івано-Франківську. Третє місце посів цимбаліст Назарій Кузик, клас викладача Андрія Кваснюка. Бандуристка Надія Гушпіт, яку навчає Галина Кваснюк, також посіла третє місце.

Добре себе зарекомендували юні музиканти з Печеніжина й на другому фортепіанному конкурсі, присвяченому 130-й річниці від дня народження С. Людкевича, який відбувся в Народному домі м. Коломиї. Двоє піаністів, учнів викладача Ольги Русалкової, здобули диплом першого ступеня в різних вікових категоріях, а це Роман Даниш і Світлана Кір’єва.

Автор: Оксана КРОХМАЛЮК
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі