друкувати


Коломийщина налагоджує співробітництво з європейськими країнами

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-07 12:18:24
Коломийщина активно налагоджує співробітництво з європейськими країнами. Так, у районі створено й успішно діє спільне австрійсько-українське комунальне підприємство "AVE Коломия"; тіснішими стають культурні зв’язки нашого краю з різними регіонами Польщі. Зокрема, нещодавно з цією місією делегація на чолі з керівниками району Михайлом Вишиванюком та Дмитром Немішем побувала в Бартошицькому повіті (Вармінсько-Мазурське воєводство), на теренах якого проживає найбільше етнічних українців.

Поїздка була організована в рамках співпраці нашого району з Об’єднанням українців Польщі, яке очолює Степан Міґус (про пана Міґуса та його перебування на Коломийщині "Вільний голос" повідомляв 16 січня ц.р.). Під час візиту сторони підписали попередню домовленість про співпрацю; наступним кроком стане, після доопрацювання і погодження, підписання договору про співпрацю. Відбудеться цей акт у червні, на фольклорному фестивалі з символічною для нас назвою "Коломия", який відбудеться в Бартошицькому повіті.

Делегація Коломийщини відвідала дві українських школи на території повіту, в яких за словами учасників поїздки, вони почувалися, ніби вдома, — бо панує там високий дух українства, шана й любов до рідної мови, звичаїв, ноші покинутої волею долі рідної землі. Тут, у школах, існують свої традиції, яких і нам інколи не завадило би повчитись. Чого тільки вартує така деталь: на шкільних стендах з фотознімками всі випускники — у вишиванках!

Відбулася зустріч з головою ради тамтешніх підприємців, який має намір прибути з візитом до нас і зустрітися з нашими підприємцями — для обговорення можливостей співробітництва в різних галузях. Особливе зацікавлення нашої сторони викликають енергозберігаючі технології, адже тутешня громада має гарні напрацювання в цій сфері — зокрема, повіт виграв конкурс Євросоюзу і впроваджує в себе енергоощадні технології, якими ефективно користуються Норвегія й Швеція.

Цікавили нашу делегацію й питання співпраці в гуманітарній сфері, зокрема, — освітянській; підсумком зустрічі стали попередні домовленості про обмін молодіжних груп українських шкіл повіту і нашого району.

Коломийські гості перебували в Польщі в дні 195-річчя з дня народження Тараса Шевченка, отож були запрошені до участі в святкуваннях. Керівники делегації привітали учасників зібрання, які прибули на урочистості з усіх кінців воєводства, переглянули виступ артистів львівського театру ім. Марії Заньковецької, ансамблю "Думка" з найбільшої української школи.

Українці з Коломийщини мали також зустріч з послом сейму Мироном Сичем — легендарною особистістю української історії в Польщі, адже присягу в польському парламенті пан посол приймав у вишиванці, чим накликав на себе гнів польських шовіністів. Однак серед українців Мирон Сич має великий авторитет і підтримку. Зокрема, він два терміни очолював раду Вармінсько-Мазурського воєводства. Зі свого боку, цілковиту підтримку і сприяння комісії, в якій він працює, пан Сич обіцяв нашій делегації у питаннях налагодження співпраці з Коломийщиною.

Як повідомив голова районної ради Дмитро Неміш успішні домовленості дозволили протягом двох тижнів після поїздки підготувати спільний проект району з дорадчою службою Ольштина (місто в цьому ж воєводстві) про співпрацю органів місцевого самоврядування і подати їх на конкурс до Міністерства Закордонних Справ Польщі.

Автор: Ольга ЯКИМЧУК
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі