друкувати


Колектори - це напівкримінальні структури

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-07 10:55:20
Міністерство юстиції України нарешті візьметься за розробку законів, що регулюватимуть роботу колекторських компаній. Відповідний проект закону вже поданий до Верховної Ради. Про це повідомив на прес-конференції начальник Головного управління юстиції в Івано-Франківській області Владислав Ливинець.

За його словами в Україні щоразу збільшується кількість боржників. Відповідно у геометричній прогресії збільшується й кількість колекторів. Але їхня діяльність наразі не є законною. "Нерідко це напівкримінальні структури, які вибивають борг лише їм притаманними способами та методами. Вони нерідко шантажують боржників, часто навіть й питаннями життя і смерті", – зазначив начальник юстиції. До речі, службовець не заперечує, що треба створювати альтернативу виконавчій службі, але вона повинна діяти у межах закону.

Новим законом передбачено створення державного реєстру колекторських компаній, які повинні пройти процедуру ліцензування. Також має бути новоутворений орган, що контролюватиме діяльність колекторів. На сьогодні в Україні таких фірм - 30, в нашій області — три. До речі, прикарпатським колекторам нерідко допомагали… працівники головного управління юстиції. За таку "роботу" вони вже звільнені. А тим, хто в час кризи хоче нажитися на горі людей, створюючи колекторські фірми, пан Ливинець порадив добре поміркувати, кого вони набиратимуть на роботу, аби згодом самим не мати проблем із законом.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі