друкувати


Експерти: Пік глобальної кризи минає

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-06 05:41:09
Перші ознаки покращення ситуації у світовій економіці дають надію, що рецесія, можливо, досягне дна вже в цьому році, а в 2010-му економіка розпочне відновлення, пише The Financial Times.

Економісти з обережністю говорять про поліпшення ситуації і попереджають, що рецесія часто йде не по прямій лінії, і до реального відновлення може неодноразово обдурити надії.

Опитування представників бізнесу, зокрема, виробничого сектору, по всьому світу показують, що умови стали не настільки несприятливими, як кілька місяців тому, проте вони все ще безрадісні.

У Великобританії, наприклад, за оцінкою аналітиків Goldman Saсhs, індекс менеджерів з постачання зараз відповідає річному зниженню промислового виробництва на 3%, а не на 7%, як це було в четвертому кварталі 2008 року.

У США економісти були здивовані хорошими показниками роздрібних продажів, які підтверджують зростання споживчих витрат більш ніж на 1% у першому кварталі цього року.

У Китаї індекс PMI знов перевищив нульову позначку в березні, викликавши радість офіційних осіб. Промвиробництво в країні виросло в березні вперше за півроку, обсяги нових кредитів, що видаються банками країни, збільшилися в лютому в чотири рази, продажі автомобілів підскочили на 25%, інвестиції в міську нерухомість піднялися на 26,5% в січні-лютому.

Мільйони німецьких споживачів скористалися пропозицією уряду по пільговому обміну старих автомобілів на нові, енергоефективніші, що викликало сильне, хоча можливо й короткострокове, зростання виробництва в країні.

Навіть у Японії з'явилися деякі ознаки надії, хоча рівень довіри серед великого промислового бізнесу, що зіткнувся з найглибшою за післявоєнні роки рецесією, впав у березні до рекордних за всю історію мінус 58 пунктів з мінус 24 пунктів у грудні.

Японські компанії оголосили про заплановане збільшення виробництва в майбутні місяці після безпрецедентного скорочення складських запасів у лютому.

"Я бачу перші ознаки поліпшення, - заявив головний економіст по США Goldman Sachs Ян Хаціус. - Не в поточному кварталі, але в перспективі на один-два квартали вперед".

Економіки Азії чекає на швидке відновлення, коли будуть реалізовані урядові плани стимулювання, знижені процентні ставки і зменшаться ціни на сировину, які підтримують внутрішній попит, повідомило агентство Bloomberg.

Всі ці чинники разом з "поступовим поверненням на ринки довіри до фінансової системи" призведуть до прискорення зростання ВВП країн Азії як мінімум на 2 процентних пункти в найближчі чотири квартали, чекають економісти HSBC Роберт Прайор-Вандесфорде і Фредерік Нойманн.

"Найгірший етап кризи вже позаду, і агресивна політика стимулювання почне піднімати Азію з глибин рецесії в найближчі квартали, - мовиться в доповіді економістів. - Ми будемо дуже здивовані, якщо до середини цього року не з'являться значні ознаки зростання".

Проте, зберігається ризик подальшого скорочення робочих місць на тлі ослабленого попиту і загрози депресії для деяких країн регіону, відзначили економісти HSBC , повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі