друкувати


Сенсорна панель, чутлива до тиску

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-06 04:33:57
Серед систем управління електронними засобами сенсорні дисплеї, панелі та екрани є безсумнівним фаворитами. Вони успішно розвиваються і удосконалюються, але поки що все-таки мають ряд недоліків.

Вчені Університету Нью-Йорку представляють концепт сенсорного дисплею Inexpensive Multi-Touch Pressure Acquisition Devices (IMPAD), що не має недоліків сучасних пристроїв. На відміну від своїх попередників, новий пристрій не потребує великих витрат при виготовленні. При цьому, існує можливість створення як невеликих дисплеїв для портативної електроніки, так і величезних сенсорних панелей. Управляти пристроєм можна буде за допомогою пальців, або використовуючи спеціальні інструменти, такі, як стилус. Товщина винаходу не буде перевищувати товщину листа паперу.

Конструкція сенсорного інтерфейсу нового покоління складається з двох пластикових листів, з нанесеними на них паралельними рядами електродів. Відстань між цими двома шарами складає близько 0,5 сантиметра. Пластикові листи влаштовані так, що ряди електродів розташовані перпендикулярно один до одного, таким чином, вони утворюють своєрідну сітку, де кожний перетин, по суті, датчик тиску. Також обидва пластикових листи покриті шаром ізолятора, чутливого до тиску. При цьому при тиску на сенсорну панель такої конструкції між протилежними електродами протікає струм, і чим сильніше натискання, тим більший струм. Ця особливість пристроїв дуже важлива, адже вона дозволяє істотно розширити функціональність сенсорних панелей: вони можуть не тільки визначати координати точки дотику, але й вироблений тиск.

При виготовленні пристрою, розробники прагнули досягти роздільної здатності в 100 пікселів на квадратний дюйм. Але, не бажаючи ускладнювати конструкцію, дослідники пішли по іншому шляху. Вони написали спеціальний алгоритм, який обчислює положення об'єкта на основі даних про координати натискання і створюваного тиску, прийнятих з електродів, навіть якщо натискання здійснюється в область, яка не має датчиків.

Успіхи розробників вже встигли оцінити фахівці Microsoft Research. На даний момент автори ідеї розглядають варіанти щодо створення незалежної компанії та комерційного просування розробленої ними технології. І в них є перспективи: сенсорні системи нового покоління можуть витіснити популярні на сьогоднішній день ємнісні сенсорні дисплеї. Згодом IMPAD-системи можуть широко використовуватися в медичному обладнанні, будівництві або роботобудуванні.


Джерело: Новости технологий
Переклад: Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі