друкувати


Захід боїться давати гроші Україні...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-06 04:00:05
Деякі впливові оглядачі у Європі інформують, що про те, що у Берліні є потужній спротив тому щоб допомагати Україні не лише у наближенні до ЄС та НАТО але й навіть проти того щоб давати Києву гроші на модернізацію української ГТС. Чимало газет також звертають увагу на те, що Москва вимагатиме від України, після її газової декларації з ЄС, додаткових поступок.

Німецька "Гандельсблатт" інформує, що Берлін намагається переконати ЄС не поспішати з фінансуванням модернізації української газотранспортної системи. За даними цієї німецької газети, низка інших держав ЄС підтримують Німеччину у цьому. "Берлін гнітить те, що не була залучена Росія",- пише "Гандельсблатт". Як звертає увагу цей часопис, у Європі застерігають, що, з причини політичного безладу в Україні фінансова допомога може піти не за призначенням. "Є ризик, що частина грошей просто випарується",– сказав один дипломати з ЄС німецькій "Гандельсблатт".

Російське видання "Комерсант" пише про те, що російський "Газпром" формує власний європейський альянс на противагу "брюссельській газовій декларації" України і Євросоюзу. Як вважає ця газета, "Газпром" висловлює своїм союзникам, німецьким та італійським компаніям, резонні зауваження щодо фінансового стану України, бо Києву, мовляв, до сьогодні не вдалося знайти фінансування на проплату постачання російського газу за березень. Як інформує "Комерсант", Київ немає необхідних 5 мільярдів доларів для заповнення своїх підземних газових сховищ, а це, у свою чергу, знову загрожує зривом поставок до Європи. Російське видання не виключає, що, у зв’язку з важким фінансовим становищем Києва, "Москва вимагатиме від України додаткових поступок".

Впливова "Файненшел Таймс" тимчасом наголошує, що справи у "Газпрому" йдуть кепсько, бо за якихось півроку ця компанія скотилася за рівнем капіталізації з третього на 37 місце у світі. Лондонська газета свідчить, що така ситуація з цим газовим монополістом Росії сильно відлякує інвесторів. "Файненешел Таймс" також інформує, що "Газпром" змушений буде скоротити у цьому році на 22 відсотки газові поставки до Європи.

Вже згадана московська газета "Комерсант" також повідомляє, що різкі висловлювання "Газпрому" на адресу Києва свідчать, що росіяни нервують, бо у газовий конфлікт раптом втрутився Тбілісі, чільники якого повідомили про початок реалізації газового "Білого потоку", який частково фінансуватиме ЄС. Цей газогін качатиме центрально-азійський газ через Грузію і Україну до ЄС. До 2012 року потужність "Білого потоку" може досягнути 24 мільярдів кубічних метрів блакитного палива для Європи , повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі