друкувати


Медогляд на статеві хвороби мають проходити обидва партнери

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-03 02:55:04
Щодня збільшується кількість людей, які страждають від статевих захворювань. Про важливість своєчасного та якісного лікування цих недугів розповідає лікар першої категорії акушер-гінеколог-ендокринолог медичного центру "Савон" Ірина Завгородня.

Чи правда, що партнери ділять "букет" інтимних захворювань порівну?

— Не зовсім, — відповідає Ірина Миколаївна. — Десь у 35–40 процентів випадків виявляють різні патогенні організми. Тобто у чоловіків "лідерами" є одні інфекції, у жінок — інші. Анатомічні й фізіологічні особливості жінок роблять їх більш вразливими до інфікування. Вони в чотири рази частіше за чоловіків хворіють на хронічні запалення сечостатевої системи. Як свідчать дослідження Національного інституту акушерства і гінекології імені Отта, однакові статеві захворювання спостерігаються у 55 процентів партнерів. У 22 відсотків партнерів виявлено різні інфекції, лікування яких можна проводити за однією схемою. Для 23 процентів лікування проводиться нарізно. Втім, якщо йдеться про високоінфекційні чи венеричні захворювання, ймовірність отримати хворобу партнера зростає.

Які чинники підвищують ризик захворювання?

— Слабкий імунітет — це сприятливе підґрунтя для появи та розвитку статевих недугів. Важливе значення мають форма та стадія захворювання партнера, частота гігієнічних процедур, застосування гігієнічних та контрацептивних засобів.

Як запобігти зараженню від партнера?

— Є низка заходів. Наприклад, сечовипускання після статевого контакту може знизити вірогідність зараження чоловіків: мікроорганізми, які потрапили у сечовивідний канал, змиваються сечею. Зараженню може перешкодити захисна реакція організму. У медичній літературі описаний випадок, коли двоє чоловіків не захворіли на гонорею після незахищеного статевого контакту з хворою жінкою. У сечовивідних каналах чоловіків виявили бактерії, які пригнічують ріст гонококів (збудник венеричних захворювань. — "ГПУ"). Подібні "союзники" є у 18 процентів чоловіків.

Будь-яку хворобу легше лікувати на початковій стадії. Необхідно періодично проходити обстеження.

На що звертати увагу під час обстеження?

— Передусім, треба правильно провести огляд. Він має бути комплексним, із застосуванням різних методів діагностики. Краще обстежуватися на сучасному обладнанні з використанням якісних тест-систем. Медичний огляд мають пройти обидва партнери.

Автор: Юлія ІЛЬЧЕНКО
Джерело: Газета.ua
Обговорити на форумі