друкувати


9 небезпек для здоров’я офісних працівників

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-02 11:10:32
Американські медики склали рейтинг десяти найбільш небезпечних факторів, які можуть негативно позначитися на здоров'ї офісних працівників.

На їхню думку, особливу небезпеку становить малорухливий характер офісної роботи, в результаті чого різко підвищується ризик захворіти ожирінням. Щоб цього уникнути, лікарі радять хоча б дві години на день гуляти пішки.

Крім того, із-за тривалого сидячого положення у людини може виникнути тромбоз ніг і легенів, причиною якого є уповільнення кровотоку. При цьому просвіти судин заповнюють згустки крові, що перешкоджають нормальному кровообігу. В запущеному вигляді тромбоз може призвести до інфаркту та інсульту.

Офісні працівники також часто страждають від головних болів. За словами американських медиків, мігрень може бути спричинена набряком шийних м'язів, а також мерехтіння флуоресцентних ламп.

Відсутність фізичних навантажень і часте недосипання може призвести до непереборної сонливості на робочому місці. У цьому випадку лікарі радять частіше бувати на повітрі раніше лягати спати.

У офісних працівників дуже високий ризик захворювання так званим синдромом "тунельного зап’ястного каналу". Ця хвороба є однією з форм артриту кистей рук, викликається довгою роботою за комп'ютером.

Американські медики радять якомога більше уваги приділити організації свого робочого місця, так як незручна поза, викликана неергономічним розміщенням крісла, стола і монітора, призведе до напруги м'язів спини, шиї, плечей. У підсумку в кінці робочого дня людина фізично втомиться більше, ніж гірник, що відпрацював зміну.

"Не забувайте хоча б раз на півроку мити клавіатуру, мишку і стіл", - кажуть медики, попереджаючи про інфекційні і вірусні небезпеки. Саме в клавіатурі і мишці з часом накопичується величезна кількість хвороботворних мікроорганізмів.

Ще один чинник ризику для офісних працівників - необхідність практично всі вісім годин робочого дня дивитися в монітор. Лікарі попереджають, що відсутність відпочинку для очей може призвести до значного зниження гостроти зору.

Іноді в офісі необхідно пересунути меблі або переставити обладнання. У цьому випадку необхідно насамперед правильно оцінити свої можливості, щоб не пошкодити спину.

Американські лікарі також радять раз на добу робити вологе прибирання офісу, щоб зменшити вміст пилу в повітрі, яка не тільки шкодить органам дихання, але і є переносником мікробів.

Джерело: JOB.ukr.net
Переклад: Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі