друкувати


Як кинути палити і не поправиться

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-02 05:10:59
Немає такого курця, який не хотів би розлучитися з шкідливою звичкою. Але як при цьому не набрати зайвої ваги? У 85% випадках колишні курці дійсно поправляються - за рік у середньому на 2-5 кг.

Є і більш песимістичні дані: людина, відмовившись від цієї шкідливої звички, ризикує набрати до 10% від початкової маси тіла! Причому, той, хто викурює дві пачки на день, швидше за все, розповніє сильніше тих, хто щодня дозволяв собі не більше двох-трьох цигарок.

Але чому вага після відмови від куріння прибуває? Тому є кілька причин.

Вилікування від отруєння

Деякі курці стверджують, що сигарета допомагала їм підтримувати форму. Не дивно - адже під час куріння організм був ... отруєний. При згорянні сигарети виділяється 4000 різних речовин, і майже все - шкідливі. А при хронічному отруєнні поправитися важко (згадайте хоча б хворих на туберкульоз або гельмінтозів - вони теж страждають від інтоксикації). Варто відмовитися від токсину-сигарети, як вага трохи скочить вгору.

Життя з апетитом

Нікотин викликає залежність і порушує синтез нейромедіаторів (речовин, що беруть участь у передачі нервових імпульсів) - зокрема, серотоніну і ендорфінів. Поки процес їх утворення не відновиться, екс-курця буде переслідувати "ломка". Неуважність, дратівливість, втрата концентрації, зниження працездатності, депресія, немотивована тривога - ось лише деякі прояви.

А який антидепресант у нас найкращий? Правильно, ласощі. Саме вони допомагають організму пережити відсутність наркотику-нікотину. Готуйтеся до того, що на солодке потягне обов'язково. І, щоб не набрати вагу, запасіться нежирними солодощами (наприклад, мармеладом та пастилою), а також фруктами та сухофруктами - калорій у них набагато менше, ніж у тістечок та тортів.

Звичка сосання

Ще одне завдання колишнього курця - перемогти так званий сосальний рефлекс, тобто звичку весь час що-небудь тримати в роті. Раніше це була сигарета, а тепер їжа!

Допомагає все, що можна довго тримати в роті, не ковтаючи. Низькокалорійні льодяники або жувальну гумку, салат, огірки, листя капусти, моркву можна також жувати дуже довго і при цьому не боятися за фігуру. А ось зернятам, горішкам і чіпсам краще відразу дати "відбій": вони дуже жирні.

Нові смаки і запахи

Через пару тижнів без сигарет прокидаються "прибиті" нікотином смак і нюх. Справитися з прокинувшимся апетитом, який буде особливо активний в найближчі три місяці, здається нереальним. Зараз вам як ніколи необхідно харчуватися смачно і різноманітно. І бажано в один і той же час. За столом спочатку з'їдати порцію овочів і зелені - помідори, кабачки, огірки, гарбуз, шпинат, солодкий перець, листовий салат, селера. Вони заповнюють шлунок, створюють відчуття ситості та постачають в організм вітаміни та мінеральні речовини. А часник і петрушка до того ж знижують хворобливий потяг до тютюну.

Уповільнений обмін речовин

Нікотин, як і будь-який інший токсин, порушує обмінниі процеси. Він трохи прискорює метаболізм, але якою ціною для здоров'я! Після кожної сигарети серце курця б'ється на 10-20 ударів в хвилину швидше - саме в цьому причина розвитку серцево-судинних захворювань. Нікотин погіршує всмоктування їжі в кишечник - звідси запори в перші місяці відмови від шкідливої звички. Погано впливає він і на судинну систему - і екс-курці спочатку можуть мучитися від спазмів судин.

Протягом місяця після "кидання" метаболізм повертається на нормальний, "здоровий" рівень, і в середньому знижується на 6-10%. Але якщо екс-курильщиця продовжить харчуватися як раніше, то за місяць може додати 250-300 г, а за рік - 3-4 кг. На аналогічну кількість калорій треба скоротити денний раціон, а ще краще - збільшити рухову активність.

Звичні вправи не "працюють"

Колишнім курцям регулярні фізичні навантаження дають той адреналін, який раніше ті отримували від сигарет і без якого тепер почувають себе вялимі і сонними. Вибирайте такі заняття, де ви зможете самі регулювати темп і навантаження. Але займатися треба регулярно - щоденна прогулянка на свіжому повітрі корисніше, ніж біг через день. Крім того, кисень допомагає "провентилювати" легені і навіть спалює зайві калорії!

Відмова від приємного ритуалу

Паління - це процес, який дозволяє структурувати час, зробити паузу між справами. Можливо, підвищення апетиту при відмові від куріння пов'язане з спробою замінити один ритуал іншим. Адже їжа - це теж ритуал, і теж структуризує час. Фактор, який дозволяє на кілька хвилин врятуватися від нудьги та неробства.

Якщо раніше ви говорили до одного: "Підемо, покуримо!", То тепер в подібній ситуації скажете: "Підемо, попємо чайку!"

Постарайтеся, щоб хоча б у восьми випадках з десяти чай був несолодким і без доповнення у вигляді жирних смачностей.

Немає ні сну, ні спокою

В "чистому вигляді" речовина, вбиваюча не тільки коня, настрій не підвищує і від стресу не рятує. Сигарета заспокоює тільки курців. Щоб не заїдати стрес, пройдіть курс масажу, приймайте ароматичні ванни, побільше гуляйте, займайтеся фітнесом. Ну і, звичайно, частіше спілкуйтесь з некурящими друзями: вони допоможуть забути про сигарету.

Ризики без наслідків

Хтось, прочитавши все це, знову засумнівався: "А чи варто кидати палити?" Звичайно, варто! Користь для здоров'я в кілька разів перевищує втрати, пов'язані з можливим набором ваги. Вже через 2 тижні значно покращиться кровообіг. Через 5 років ризик "заробити" інфаркт зменшиться на 50%, а через 10 - зведеться до мінімуму. Додайте до цього підвищення тонусу і самооцінки, нові зв'язки, знайомства, загострень смак до життя - краще зробити це прямо зараз, повідомляє Menslife.

Обговорити на форумі