друкувати


Росія і Україна – битва за Миколу Гоголя

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-02 02:59:23
У європейській пресі знову й знову ставлять запитання про можливі рішення Групи Двадцяти у Лондоні і, зокрема, про ймовірний характер стосунків між США та Росією. До цього включають і прямо протилежні підходи двох країн до проблеми зовнішньополітичної орієнтації України.

Деякі газети Європи звертають детальнішу увагу на чергове загострення суперечки між Росією та Україною стосовно культурно-етнічної належності письменника світового ґатунку Миколи Гоголя, 200 років від дня народження якого виповнюється 1 квітня.

Сьогодні провідні європейські видання сумніваються у тому, що саміт Групи Двадцяти у Лондоні ухвалить якісь доленосні для світу рішення. Тому й, мабуть, впливовий лондонський часопис "Економіст" вказує, що першим завданням цього саміту буде дотримання принципу "не зашкодь", тобто заклик державам-учасницям не сваритися між собою про те, хто більше робить для подолання кризи. Другим завданням, як зауважує "Економіст", буде рішення держав-учасниць збільшити асигнування до Міжнародного валютного фонду. Це, насамперед, важливо для України, яка сподівається на продовження рятівного для неї 16-мільярдного кредиту МВФ. "Економіст" також вказує, що, як виглядає, держави-учасниці саміту в Лондоні не збираються реально боротися проти протекціонізму, бо далі "балаканини і обіцянок" члени Групи Двадцяти тут не йдуть. А тим часом справи зі світовою торгівлею стають дедалі гіршими, показники її падіння побили вже всі післявоєнні рекорди, інформує "Економіст".

Австрійська "Дер Штандард" вважає, що США доведеться внаслідок саміту "двадцятки" в Лондоні та ювілейної сесії НАТО в Німеччині і Франції відкласти їхні плани щодо розширення НАТО за рахунок України і Грузії. Ця газета також наголошує, що тут між США, з одного боку, та Німеччиною і Францією з іншого, є значні розбіжності.

Лондонська газета "Ґардіан" оприлюднила велику статтю про чергове загострення суперечки між Росією і Україною про духовно-етнічну належність славетного письменника Миколи Гоголя, яка спалахнула з новою силою до 200-річчя від дня народження письменника. Газета вказує, що цей український за походженням майстер літературного слова висміяв тогочасне російське суспільство в таких визнаних світом творах, як "Мертві душі" чи повість "Ніс", і також написав українські за духом "Вечори на хуторі біля Диканьки". "Ґардіан" наводить слова київського актора Олексія Вертинського, який заявляє про марність намірів росіян "усиновити" Гоголя і свою "гидливість" до цих спроб. Лондонська газета інформує про намагання Росії надати творам Гоголя націоналістичного характеру, що видно з "патріотичного варіанту російського фільму за мотивами повіті Миколи Гоголя "Тарас Бульба". "Ґардіан" також зауважує, що Україна організовує своє власне святкування 200-річчя від дня народження Миколи Гоголя на його рідній землі в Полтаві, де буде також і Президент України Віктор Ющенко , повідомляє Галичина.

Обговорити на форумі