друкувати


Столиця весільної моди

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-02 10:28:25
Весільні та вечірні сукні від майстринь румунського села Волока, що в Глибоцькому районі на Чернівеччині, купують навіть примхливі парижанки.

В останні тижні Великого посту у цьому селі кипить робота. Перед новим весільним сезоном підприємливі буковинські майстрині чаклують над різноманіттям фасонів розкішних суконь, що незабаром з’являться і на велелюдних базарах, і в дорогих салонах.

...Понад сотня добротних хат, десятки швейних цехів, кілька салонів, магазини, школа та сільрада – усе це одне з найбагатших сіл України. Приїжджі, потрапивши у Волоку, здивовано озираються навкруги та мовлять, що таку розкіш і в столиці знайти годі.

– Ще у 1980-х роках наші люди почали шити фати, серпанки та виготовляти весільні квіти й віночки. Пізніше взялися за створення суконь, – розповідає одна з майстринь Марія Головач. – Спочатку торгували ними на місцевих ринках, а потім почали освоювати близьке зарубіжжя: Росію, Молдову, Румунію. Тепер на волоцькі вироби можна натрапити навіть в Арабських Еміратах. Багато односельців має магазини по цілому світу, буває, і француженок одягаємо.

У власні майстерні волокчани пускають неохоче. Ретельно бережуть таємниці нових фасонів, аби сусіди не пустили ексклюзивну модель на конвеєр. За таке тут не те що образитися – побити можуть. "Що ж ви хочете, – мовить пані Марія, – від цього залежать заробіток і добробут кожної родини". Колись, подейкують, за нові фасони точилася справжня боротьба. На щастя, з часом усе стало на свої місця, кожна волоцька майстриня знайшла свою нішу. А ще, не доведи Господи, говорити із буковинськими майстринями про прибутки: ще хвилину тому усміхнені люди враз стають дуже серйозними, а дехто взагалі може повернутися й піти геть.

Проте дещо дізнатися про особливості моди наступного весільного сезону нам таки вдалося. Якщо років п’ять тому одяг нареченої вирізнявся пишнотою спідниці, вишивкою з бісеру та багатьма прикрасами, то тепер рівняються на Європу й усе спрощують. Волочанки кажуть, що хіт цьогорічного весільного сезону – сукня з шестиклинною спідницею донизу.

Актуальною в буковинській столиці весільної моди залишається вишивка …камінням Сваровські. Місцеві майстрині замовляють ці красиві штучки аж в Австрії, маленька жменька їх коштує приблизно 150–200 доларів. Сукні шиють переважно з атласу, тафти й розшитих французьких тканин. Останні коштують 70–100 доларів за метр.

Найуспішніші сільські модельєрки беруть на роботу швачок навіть із Чернівців. Дівчата працюють позмінно, в селі живуть і харчуються. Окрім того, волоцькі пані наймають хатніх робітниць та куховарок, бо господарювати у них часу, звісно, немає – наречені чекають!

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі