друкувати


Добром нагріте серце

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-01 04:16:56
Коли береш - наповнюєш руку, коли даєш - наповнюєш серце. Усі ми в цьому світі гості, подорожні, а наше життя, немов одна мить, суєта суєт проти вічності.

Що ми можемо зробити таке, щоб залишити по собі добрий слід, згадку? Книга книг підказує нам: "Все, що ви зробили одному з Моїх найменших братів, ви Мені зробили". Як дбаємо про ближніх, підлеглих, такою є ласка Божа для кожного з нас. Ці постулати добре усвідомлюють працівники доброчинного фонду "Карітас" Коломийсько-Чернівецької єпархії. При ньому третій рік поспіль успішно діє дитячий соціальний центр, координатором якого Олександра Болехівська. Пріоритетом "Карітасу" є соціальна робота з дітьми заробітчан, із малозабезпечених сімей, кризових, неповних. У фонді працює кухня, яка щоденно забезпечує 30 дітей гарячими обідами за кошти фонду та церковні внески. Ті, кому доводилося бачити невеличкі скриньки для пожертв у храмах, знають, що це для підтримки дітей-сиріт, малозабезпечених, тож не минають їх, і допомога знаходить потребуючого.

"Коли береш - наповнюєш руку, коли даєш - наповнюєш серце", "Подай руку допомоги", "Пожертвуй на різдвяну свічку", "Звесели пасхальний стіл, збагати великодній кошик", "Пожертвуй годину праці для потребуючої людини" - такого змісту кольорові плакати я побачила на стінах вітальні коломийського "Карітасу", який розташований поряд із церквою св. Миколая. В усіх кімнатах триповерхової будівлі тепло, чисто і по-домашньому затишно. Після смачного обіду школярі зайняті - хто настільними іграми, шахами, хто - за комп'ютером. Для цікавого дитячого дозвілля спеціально обладнані ігрова, спортивна кімнати, окремо є тенісна, а також спальня для приїжджих. Діють гуртки малювання, бісероплетіння, макраме, слухають лекції з християнської етики, якими зацікавлює школярів Олександра Болехівська. Організовують тренінги, одна з нещодавніх тем - "Діагностично-розвивальні ігри". Відвідують після уроків соціальний центр переважно школярі 2, 4, 6, 10 шкіл, яким найближче до цього закладу, і шкода, звичайно, що не можуть тут займатися із віддалених районів. Під час канікул діти цього мікрорайону мають можливість бути під опікою "Карітасу" впродовж усього дня. Найважливіше, що фахівці центру створюють для них відчуття щасливого дитинства, головні критерії якого - я навчуся життю від тебе, не принижуй, довіряй, поважай, допомагай, не посміхайся, не ігноруй, почуй мене, люби, щоб і я вміла зігріти любов'ю. До праці з дітьми залучені психолог і соціальний педагог. Для культурно-інтелектуального розвитку підопічних організовують відвідини театру, цирку. Щорічно на Миколая дарують дітям солодощі. Доброю традицією до великодніх свят є допомога наборами продуктів. Акція "Шкільний портфелик" перед новим навчальним роком - теж відчутна підмога шкільним приладдям тим, хто постійно відвідує центр.

Неодноразово організовували поїздки до монастиря в Дору, де гостинно приймав о. Роман Кавецький.

- Плекаючи змалечку в дитячих серцях любов до Бога, шану до українських традицій, до людей, церкви, сповідування моральних чеснот, маємо надію, що вихованці в майбутньому стануть добрими порядними людьми, - каже координатор центру Леся Болехівська.

Основні напрями діяльності фонду визначає єпископ Коломийсько-Чернівецької єпархії Микола Сімкайло. Невдовзі планують обладнати комп'ютерний клас, здійснити пізнавальні екскурсії святими місцями, організувати танцювальний гурток. Завдяки співпраці з доброчинним фондом Святого Мартина Закарпатської області наш "Карітас" налагодив дружні стосунки з колегами італійського міста Бреша. Торік наприкінці грудня італійці надіслали коломиянам гуманітарну допомогу - одяг, який отримали самотні пенсіонери, інваліди, діти соціального центру та інші потребуючі, які подали відповідні документи.

Працівники "Карітасу" закликають усіх бути небайдужими до добрих справ, долучитися до акції "Подай руку допомоги", нагадують, що суть християнства у любові і милосерді, особливо в часі Великого посту.



Автор: Мирослава Грушевська, для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі