друкувати


У подорож із птахами

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-01 03:17:07
Першого квітня - Міжнародний день птахів. Його відзначення розпочалося ще у 1906 році, коли була підписана Міжнародна конвенція охорони птахів. Традиційно в цей час на деревах розвішують шпаківні та чекають прильоту пернатих друзів з теплих країв. А в місті Галичі птахи є вже родзинкою кількох туристичних сезонів. Ту місцеві активісти розробили цікавий вид відпочинку - орнітологічний туризм. Інакше новацію називають спостереження за птахами, і започаткували її науковці Галицького національного природного парку.

…Подорож у світ пернатих розпочинається у Бурштині, від місцевого палацу культури. Звідси рукою подати до Бурштинського водосховища, де можна побачити багато птахів. Галичани кажуть, що це - це наче полювання, але тільки за фактами з життя птахів. Воно не приносить шкоди довкіллю, а людині дає неабияке задоволення. Під час орнітологічних походів обов’язково треба мати прилади спостереження, аби краще розгледіти пернатих, а окремі любителі не забувають прихопити й диктофони чи магнітофони, аби записати пташиний спів, яким потім насолоджуватимуться.

Орнітологічний туризм навіть у Європі з’явився порівняно недавно, у жовтні 1993 року. Але за кілька місяців свого існування завоював шалену популярність. За даними Bird Life International, світової організації охорони птахів, спостереження за пернатими є постійним захопленням понад 23 мільйонів людей, яких англійською називають "birdwatcher" (спостерігачі за птахами).

В Україні перші "пташині" туристи з’явилися у 2005-ому в південних областях, де є численні водойми. В Західній Україні спостереження за птахами проводять науковці, юні натуралісти та поодинокі орнітологи-аматори. Але про мандрівки лісом, берегами водойм та горами у пошуках нових видів птахів та цікавих фактів з їхнього життя як вид туризму ніхто й не говорив.

Отож галицькі ініціатори розвитку орнітологічного відпочинку й вирішили, що спостереження за птахами в природі може стати цікавим і для молодих подорожуючих, пізнавальним для дітей та сімей з дітьми, і привабити у регіон іноземців.

Тим паче, що на бурштинському водосховищі та в околицях можна побачити десятки цікавих птахів. Ось, наприклад, білі пернаті з коричневими головами – це мартини. Вони тут і влітку, і взимку перебувають. Живлячись мертвою і хворою рибою, птахи очищують водойму. Після парування птахи формують на риборозплідних ставках гніздову колонію. В одному такому пташиному формуванні живуть понад п’ятсот пар.

Навесні також часто можна побачити мартинів й на свіжозораних полях, де вони визбирують різних шкідників. За це місцеві селяни вважають їх своїми охоронцями й заступниками, адже ці Божі птахи і на землі, й на воді нечисть визбирують.

Природним музеєм під відкритим небом є Касова гора, що також знаходиться неподалік Бурштина. За місцевими легендами, тут заховані скарби ("касса") князя Данила Галицького. Проте найбільшим скарбом тут наразі є понад 300 видів рослин, більшість з яких занесено в Червону книгу. Із Касової ми спостерігатимемо за колонією сірих чапель. За ними, а також за и, лисками, чернями, попелюхами, гоголями та іншими птахами Бурштинського водосховища можна спостерігати годинами. Вони жваві та веселі і так кумедно плавають наввипередки.

А далі - по стежині вздовж берега півострова. Через кущі проглядається бетонний берег дамби, що тягнеться на півкілометра до самої електростанції. Тут також чимало птахів, про які можна почути цікаві розповіді





Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі