друкувати


Вступ України до НАТО залежить від бажання самих українців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-01 09:45:11
Що таке НАТО? Як інформувати населення про цей військово-політичний блок? На ці питання намагалися дати відповідь учасники семінару для депутатів місцевих рад Південного регіону України "Євроатлантична інтеграція України: проблеми, завдання, перспективи", що проходив 26-27 березня 2009 року в Херсоні. Організаторами заходу виступили Інститут Європейського Поступу та Південно-Український Центр розвитку громадянського суспільства за сприяння Фонду Германа Маршалла.

Окрім депутатів з Херсонщини, Миколаївщини та Одещини семінар відвідали Надзвичайний та Повноважний Посол Латвійської Республіки Атіс С’янітс, аташе з питань оборони Посольства Латвійської Республіки полковник Зігмундс Балодіс, аташе з питань оборони Посольства Литовської Республіки полковник Сігітас Буткус, а також експерти з Секретаріату Кабінету міністрів України та Національного центру з питань євроатлантичної інтеграції.

Основну частину програми семінару складали лекції та практичні заняття. Депутати немов студенти-першокурсники слухали доповіді експертів про особливості діяльності Північно-Атлантичного Альянсу, його політику щодо України і т.д. А потім активно взялися за виконання практичного завдання, основною метою якого було змоделювати ситуацію в місцевій раді на випадок оголошення певної територіально-адміністративної одиниці "територією без НАТО".

В рамках заходу також відбулася зустріч високопоставлених гостей і організаторів зі студентами та керівництвом Міжнародного університету бізнесу і права.

Загалом, учасники семінару залишилися дуже задоволені ним, навіть ті, хто не був явним прихильником інтеграції України до НАТО.

Високу оцінку заходу дали і високоповажні гості. Так, Посол Латвійської Республіки в Україні пан Атіс С’янітс підкреслив, що семінар сприятиме рівню поінформованості населення регіону щодо питання євроатлантичної інтеграції України. А ще він зазначив, що основною запорукою нашого вступу до Альянсу повинно стати наше власне бажання.

"Ми зажди підтримували Ваші європейські та євроатлантичні починання. Але Ви повинні розуміти: якщо самі не забажаєте приєднатися до Альянсу – Вас ніхто туди не затягне. Коли Ви чітко упевнитеся в необхідності вступу до НАТО і зробите конкретні кроки для цього, проведете конкретні реформи – от тоді Україна без особливих проблем інтегрується до цього військово-політичного блоку!", - підсумував пан посол.

Автор: Сергій БАГРЯНИЙ
Джерело: Майдан
Обговорити на форумі