друкувати


Готівкові розрахунки на контролі у податківців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-31 06:27:40
Одним із основних способів боротьби з ухиленням від сплати податків та інструментом держави для упередження незаконного обігу готівкових коштів є реєстратори розрахункових операцій.

З початку 2009 року підрозділами контролю за розрахунковими операціями органів державної податкової служби проведено 431 перевірка суб’єктів господарювання у сферах торгівлі, громадського харчування та послуг. У всіх випадках виявлені порушення норм законодавства, що регулюють готівковий обіг. За результатами розгляду матеріалів перевірок застосовано штрафних санкцій на загальну суму 1,3 млн.грн. та на 273 посадові особи складено протоколи про вчинення адміністративного порушення.

Найбільш поширеними порушеннями законодавства, яке регулює обіг готівки, є не проведення розрахункової операції через реєстратор розрахункових операцій, невидача споживачу розрахункового документа (чека) встановленого взірця, неоприбуткування готівки в касі. Такі порушення популярні серед підприємців, оскільки готівка, яка оминула облік у встановленому порядку, не відображається в офіційній звітності та відповідно з обсягів тіньової реалізації не сплачуються податки.

Виявляться також інші порушення - здійснення торгівельної діяльності без придбання платного торгового патенту, спеціальних ліцензій на алкогольні напої та тютюнові вироби.

Хочеться вірити, що формування високої податкової культури платників податків сприятиме збільшенню сплаті податків, яка стане кращою альтернативою сплаті фінансових санкцій, адже за кожну не оприбутковану гривню законодавство передбачає п’ять гривень штрафу.

Джерело: Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в області
Обговорити на форумі