друкувати


Що обіцяно, а що зроблено

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-31 12:01:46
Своєрідним моментом істини, — назвав міський голова Юрій Овчаренко свій звіт перед громадою Коломиї за виконану роботу в 2008 році, адже добігає до кінця третій рік виконкому п’ятого скликання, коли вже можна порівняти, що обіцяно — і що реально зроблено. Громадські слухання з цього приводу відбулися в Народному домі третьої п’ятниці березня.

Попри холодний Народний дім і зачинений на ремонт туалет, небайдужі коломиян заповнили чи не весь великий зал. А свій звіт голова розпочав, власне, з вибачень за холодні посиденьки. Гроші, призначені для головного "клубу" міста, — вичерпані. Прийшовши до керування містом,— поділився з присутніми міський голова, — прагнув, щоб органи влади якнайповніше виконували свої обов’язки.

А далі пішли цифри звіту: розглянуто стільки-то питань, задоволено стільки-то клопотань, проведено засідань і тому подібне. Повний текст звіту розміщено на Коломия ВЕБ Порталі, куди ми теж переадресовуємо більш прискіпливого читача. І все ж. Порівняно з 2006 роком, початком нинішньої владної каденції, місто, судячи зі звіту, значно піднялося в обласному рейтингу. На ремонт житла витрачено понад 500 тисяч гривень, доріг — майже півтора мільйона. Та 75 відсотків бюджету (без субвенцій) використано на гуманітарну сферу.

Громадські слухання в Коломиї завжди вирізнялися високою активністю громадян, тож не стали винятком і цьогорічні. Передусім, найбільше питань стосувалося ремонту доріг, особливо — Староміської, Міцкевича, Степана Бандери, Хмельницького та інших. На що Юрій Овчаренко роз’яснив, що йдучи у владу, теж бажав передусім дати лад дорогам. Та реальність міської господарки змусила спрямувати кошти на заклади освіти і культури, де текли дахи і затоплювало підвали. Спершу здавалося, що вдасться виконати задумане, адже податку з власників транспорту надходить чи не два мільйони гривень, чимало коштів і від продажу землі та міського майна. Зокрема, за три роки у бюджет розвитку зібрали 11 мільйонів гривень. Та ремонт доріг виявився дороговартісним, так, наприклад, лише на 300 метрів вулиці Староміської пішло півмільйона гривень. Але чи варто у прямому розумінні викидати гроші на капітальний ремонт дорожнього покриття, — задумались у ратуші, допоки наші комунікації, зокрема, водогін і каналізація — гнилі, і прорив трапляється за проривом. Тому цього року планують капітально відремонтувати стоянку на вулиці Шевченка, навпроти управління статистики (як-не-як, а обличчя міста, адже там, зазвичай, зупиняються численні делегації, гості), і вулицю Січових стрільців. Решта вулиць буде підсипано щебенем. Поки не приведено до ладу підземні комунікації, нема сенсу витрачати кошти, яких і так бракує, на капітальний ремонт дорожнього покриття. Уся надія на кредит Всесвітнього банку, якщо вдасться його залучити.

Що стосується інших питань життєдіяльності міста, то дозвіл на вирубування колишнього інтернатівського саду дала попередня влада, яка й пережала його у власність Інституту управління природними ресурсами. Оголошено некомерційний конкурс на будівлю музею визвольних змагань, що позаду пам’ятника на площі Скорботи. Там зголошувався допомогти закордонний інвестор, та він чомусь не дається знати. А некомерційний конкурс на приміщення демократичних сил, що на вулиці Мазепи, оголошено лише тому, що завершився термін попередньої оренди. На освітлення вулиць щороку виділяється певна сума і поволі освітлюють усе більше вулиць. За рахунок меценатів споруджуються спортмайданчики у мікрорайонах міста. Пандуси на мості через залізницю, про що просять мешканців кутка "Канада", технічно неможливо зробити.

За підрахунками Василя Герули, голови громадської організації "Зелений світ", з 2002 року у місті зрізано 12 тисяч зелених насаджень, коли й марно, і цілком здорові дерева. Порівняно з 1950—1960 роками центр міста оголений на 80 відсотків, тож варто задуматися над закладкою нового парку. Такий заплановано на вулиці Героїв УПА. Львівські студенти в якості дипломної роботи розроблять для нас відповідний проект і вже наступної весни можна буде його закладати.

Час від часу міська громадська рада піднімала в залі плакати з написами на кшталт "Коломиї — чисте повітря, а не суцільні забудови!", а ось освітяни, усвідомлюючи, що місто потратило на них значні кошти, десь і в збиток комунальній службі, висловлювали подяки міському голові Юрію Овчаренку і його команді за увагу до них. Спершу голова навзаєм скромно дякував, мовляв, це його робота, але зрештою погодився: "А чому б і ні?". Не все лиш опозиції його ганити.

Автор: Олег ПРОСКУРЯКОВ
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі