друкувати


Коломиянин Сергій САРАБАЙ: "Картинг – справа всього життя…"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-30 02:46:57
Цими вихідними в австралійському Мельбурні розпочинається черговий сезон з автоперегонів Формула-1. На жаль, українських гонщиків на старті не буде. Втім, і в нашій країні вистачає відомих пілотів. Один з них – Сергій Сарабай, який майже 10 років віддав картингу і донедавна був чи не єдиним професійним пілотом у цій дисципліні на Івано-Франківщині.

– Познайомте наших читачів з картингом. Що це за вид автоспорту?

Картинг вважається найбільш масовим і доступним видом автоспорту. Він зародився в Америці, де свого часу льотчики на авіаносцях вперше придумали такі гоночні машини – карти. Карт – це гоночний мікролітражний автомобіль з двотактним двигуном. Незважаючи на свою мініатюрність (довжина – 1,80 м, ширина – 1-1,2 м), карти розвивають швидкість до 200 км/год. Загалом карт розганяється до 100 км/год за три секунди. Картинг поділяється за класами на дитячий (від 6 років) та дорослий. Перший карт у Радянському Союзі було зроблено в далекому 1962-му році, в Україні – у Харкові – на початку 70-х років минулого століття. З того часу цей вид спорту здобув дуже велику популярність. Що стосується Західної України, то найкраща секція на тут діє в Чернівцях. До речі, саме звідти є Сергій Чубенко – чемпіон та член збірної СРСР. За його проектом в Полтаві був зроблений найкращий в Україні картодром.

– А як щодо Прикарпаття?

Що стосується Івано-Франківської області, то тут картинг було започатковано у 1972-73 роках в Коломиї, де першопрохідцем був Ярема Пасічний. Окрім Коломиї, цей вид автоспорту у свій час активно розвивався в Івано-Франківську, Долині, Калуші, в яких регулярно проводились першості області. Зокрема, у Калуші на території місцевої автошколи була зроблена непогана траса, на якій навіть проходили всесоюзні турніри "Прикарпатська весна" та "Золота осінь". Загалом за СРСР все було інакше, адже тоді система ДТСААФ (Добровільне товариство сприяння армії, авіації і флоту) заставляла культивувати авто- і мотоспорт. Зараз це переросло більше у приватну зацікавленість, і цей вид автоспорту тримається практично на голому ентузіазмі. Втім, дуже приємно, що у Коломиї починає відроджуватися картинг, формуються дитячі класи.

– Поміж тим, в Україні досить стабільно проводиться картинговий чемпіонат...

На даний час дійсно проводиться чемпіонат та Кубок України з картингу, а також – першість України, яка раніше іменувалась як Перша ліга. Проводяться також змагання у серії "кротекс-макс", в якій усі учасники мають абсолютно однакові двигуни, тобто виступають у рівних умовах.

– Чи правда, що нинішні пілоти Формули-1 є колишніми картингістами?

Саме так. І справді, практично усі гонщики "королівських автоперегонів", а саме брати Шумахери, Алонсо, Райконен, Хемілтом, Масса, Кубіца та інші, у минулому змагалися в картингу. Більше того, зараз у них пішла мода на те, щоби відкривати свої картингові команди. До того ж, цього року у Формулі-1 прийшла заборона на проведення тестових заїздів протягом року. Тож пілоти у вільний час змагаються між собою на саме на картах.

– Чи можна хоча б у найближчому майбутньому побачити серед гонщиків Формули-1 українця? Хто зараз з наших пілотів має шанси наблизитись до цього рівня?

Звісно ж, є перспективні хлопців, такі, як Олександр Данильченко з Києва – чемпіон України, який зараз виступає у кузовній серії "Рено". Також непогані результати має Сергій Чуканов з Дніпродзержинська, який був заводським пілотом "Біреля", зараз він їздить у престижній серії "Формула-Рено".

– Сергію, а ви, як гонщик, які найвищі досягнення маєте в автоспорті?

При усіх тих автоспортивних традиціях, що колись були на Прикарпатті, протягом шести чи семи років я був єдиним діючим картингістом з нашого регіону. А вперше я вийшов на старт ще у далекому 1980-му році. З того часу просто живу автоспортом. Щодо моїх виступів, то мені вдалося стати чемпіоном Західної України. У той час я виступав за спортивний клуб "Буковина-карт" у Чернівцях. В одному з сезонів із більш, як шести десятків учасників чемпіонату України, моїм найвищим місцем було восьме.

– За вашими словами, картинг вимагає багато витрат. А скільки коштує картинговий автомобіль?

Машина в повному укомплектуванні найвищого класу коштує біля 7000-7500 євро, ціна дитячих картів – 3000-3500 євро. Зрозуміло, що цей вид спорту дуже дорогий. Щоби взяти участь в одному етапі, потрібно вкласти чимало коштів. Мабуть, саме через це я минулого року облишив професійні виступи. Проте картинг залишився справою усього мого життя.

– Чим займаєтесь зараз?

Зараз я суддя національної категорії з мотоспорту, а також головний суддя чемпіонатів України і член президії суддів Федерації мотоспорту України.

– Ви згадали про мотоспорт. Яка його доля зараз у нашій країні і зокрема на Івано-Франківщині?

Сьогодні у Коломиї відроджується чемпіонати з мотобагатоборства – це багатоденні мотоциклетні перегони, які були дуже популярні за радянських часів. Чотири роки тому був створений мотоклуб "Карпати", і силами його членів були, власне, відновлені ці престижні змагання, які зараз носять назву ендуро – у перекладі "гонки на витривалість". Тобто є траса довжиною 120-150 км, на ній стоять пункти контролю, і учасник, згідно зі схеми маршруту – легенди, має проїхати через усі контрольні пункти. Траси проходять переважно у горах, а самі змагання тривають два дні. Тож у Коломиї п’ять років тому був проведений Кубок України, а вже у 2007-му пройшов чемпіонат України в три етапи, два з яких відбулись у Косові та Коломиї.

– А у Франківську як справи з мотокросом?

В обласному центрі мотокрос свого часу був добре розвинений. Зокрема, проводили змагання з мотокросу у Вовчинцях, де була зроблена спеціальна траса. На ній регулярно проходили чемпіонат України та чемпіонат Збройних сил України. Загалом, не може не тішити те, як у такий складний час розвивається мотоспорт в нашому регіоні. Сподіваємось, що приклад з Коломиї візьмуть і інші міста Прикарпаття, адже технічні види спорту тут були дуже популярні, повідомляє Галицький кореспондент.

Обговорити на форумі