друкувати


Газовий "футбол": у Брюсселі був тільки перший тайм...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-30 02:04:41
Демарш російської делегації, яка минулого тижня "гримнула дверима" на конференції з модернізації української газотранспортної системи в Брюсселі, багатьох здивував.

Мовляв, і чого б це раптом така різка реакція? Адже Київ і ЄС у своєму меморандумі наголосили, що Москва зможе, якщо захоче, докластися до модернізації ГТС... Причини образи Кремля детально "розклав по полицях" колишній прем’єр-міністр Росії, лідер опозиційного Народно-демократичного союзу Михайло Касьянов.

"Сенс досягнутих у Брюсселі домовленостей, і водночас головна причина невдоволення Кремля, - тепер газовий кордон Європи фактично може переміститися на російсько-український кордон, - розповів Михайло Касьянов в інтерв’ю радіостанції "Эхо Москвы". - Об’єднана Європа купуватиме його там і готова сама платити за подальший транзит. Тим самим суттєво послаблюється здатність Кремля використовувати газові поставки як інструмент політичного впливу, зокрема на Україну. Звідси така хвороблива реакція російських лідерів".

Ну і як тут Володимиру Путіну з Дмитром Медведєвим не нервувати? Уся так добре продумана, не раз випробувана система політичного шантажу України, яка, транспортуючи блакитне паливо на Захід, "нахабно краде російський газ", накривається мідним тазом. Адже, якщо платитиме за транзит споживач, а не постачальник газу, то саме з ним Україні-транзитеру й мати справу. А справа "Газпрому" - доставити газ до українського кордону...

Деякі російські чиновники відразу після підписання в Брюсселі спільної заявив Києва і ЄС заявили: оскільки нас ні про що не запитали, залишаємо за собою право подумати про інші напрямки постачання нашого газу... "Звичайно, навіть після модернізації й інтеграції з Європою українська газотранспортна система не зможе працювати без російського газу, - слушно зауважив Михайло Касьянов. - Але і Росії нема куди подітися: поставляти газ до Європи все одно доведеться, бо ніяких інших серйозних ринків збуту у світі поки що не існує".

На думку Касьянова, Росії так чи інакше доведеться співпрацювати з Україною і ЄС - світова фінансова криза фактично поставила хрест на планах Кремля збудувати обхідні підводні газопроводи. "Без української труби російський газ просто спалюватиметься у факелах, йому немає куди йти, цьому газу, - підкреслив екс-прем’єр РФ. - І всі ті розрахунки чи квазі-розрахунки, які нам демонструються, що нам необхідні "Північний потік", нам необхідний ще "Південний потік"... Якщо ви подивитеся на цифри про підвищення пропускної спроможності ГТС України після модернізації, то цей обсяг - 60 додаткових млрд. кубів на рік. Він повністю поглинає і балтійський трубопровід "Північний потік" і "Південний потік", і все".

Без сумніву, теперішні кремлівські керівники з тим, що вже "все", не погоджуються. Будуть боротися... Як повідомив "Інтерфакс" із посиланням на "джерело в Кремлі", вже 31 березня на зустрічі в Берліні президента РФ Дмитра Медведєва й федерального канцлера Німеччини Анґели Меркель йтиметься, зокрема, про підписаний у Брюсселі Києвом і ЄС документ. "Це не тема двосторонніх відносин Росії і Німеччини, але вона є великим споживачем нашого газу, і рівень співпраці двох країн у паливно-енергетичній сфері, у сфері газопостачання, транспортування газу винятково високий"... Саме німецькі фірми мали виготовляти обладнання для "Північного потоку", тож Медведєв матиме аргументи, аби переконувати Меркель. У Брюсселі Україна виграла не матч - тільки перший тайм. Другий попереду, повідомляє Високий замок.

Обговорити на форумі