друкувати


Гуцульські вівці за американські гроші

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-30 01:29:38
На Верховинщині відроджуватимуть вівчарство за допомогою американських інвесторів.

Закордонні представники готові вкласти 250 мільйонів гривень на відродження гуцульського вівчарства. Для початку видадуть 150 тисяч. Схема проста: місцева влада подає списки бажаючих безкоштовно отримати вівці. Кожній родині дають по 20 тисяч гривень на придбання тварин. За рік усю молочну продукцію та здоровий приплід така родина передає іншим людям. Також безкоштовно.

За словами Михайла Нечая, в о заступника голови Верховинської РДА, для отримання овець уже зареєструвалося 370 родин. Проте перевагу надаватимуть багатодітним, адже вони більше потребують грошей, та й робочих рук там більше.

Таким чином, сподіваються відродити вівчарство, адже нині ця галузь у цьому найвіддаленішому гірському районі Прикарпаття через відсутність державних дотацій майже зникає. Так у 1980-их роках тут вирощували до 100 тисяч овець, нині заледве назбирається сім.

"Сьогодні вирощувати овець цілком невигідно, - розповідає господар Іван Мосійчук із села Бережниця, який, незважаючи на економічну скруту, таки не цурається прадідівських традицій і займається вівчарство. - Напрацюватися треба вдосталь, а прибутку - ніякого, часом лише збитки. Маленькі ягнята дуже кволі, часто гинуть. Вони потребують догляду і уваги як маленькі діти. Затратним є придбання кормів, плата пастухам, які виганяють влітку вівці на полонину. Кожен господар платить приблизно 1500 гривень. В результаті кілограм овечого сира коштує 30 гривень, баранина - 14, а один живий вгодований баран - 300 гривень, коли на сьогодні він повинен коштувати 600-700 гривень, ягнятко - не менше 300".

На щастя, вівчарство не зникло завдяки численним туристам, які охоче купують баранину, гуслянку, вироби зі шкіри та вовни. Тепер галузь розвиватиметься за американські гроші. Незабаром на Верховинщині планують спорудити й кілька міні-переробних заводів, де перероблятимуть екологічно чисті овечі молочні продукти. 40 відсотків продукції реалізовуватимуть в Україні, а 60 - йтиме на експорт.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі