друкувати


Свято захисника бджіл, тварин та Божого чоловіка

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-30 10:50:52
Сьогодні східна церква вшановує Преподобного Олексія, чоловіка Божого. В народі це свято називають Теплого Олекси. У святих книгах написано, що Олексій, чиє ім’я в перекладі з грецької означає "захисник", був єдиним сином багатих і благочестивих римських патриціїв Євфиміана й Аглаїди.

Хлопчику вже з народження була вготована добра кар’єра та щасливе сімейне життя, адже він був заручений з дівчиною царського роду. Проте у шлюбну ніч Олексій повертає перстень нареченій зі словами: "Візьми і збережи, і так буде між нами Бог до тієї пори, як Він зволить".

Після цього юнак таємно залишає Рим та прямує до Едесси Месопотамської поклонитися нерукотворному образу Ісуса Христа. Вражений Господньою величчю, Олексій роздає усе своє багатство та добровільно стає жебраком біля храму Богородиці. Його подвиг через багато років розкриває паламар. Олексієві починають поклонятися і вшановувати як святого. Проте він не хоче почестей та втікає до Риму, де живе разом з іншими жебраками біля будинку своїх батьків та зносячи образи від своїх же слуг. Лише після його смерті багатим патриціям стало відомо, протягом 17 років біля будинку перебував зниклий і оплакуваний син.

У народі святого Олексія особливо шанують пасічники. 30 березня вони виносять вулики після зими й моляться святому, аби був добрий урожай меду. Шанують його й мисливці. Існує легенда, що цього дня деякі звірі на свято стають сліпими й глухими, тому їх легко можна вполювати. У деяких районах Львівщини на Теплого Олекси жінки сіють капусту. Вважається, що посіяні овочі дадуть найкращий урожай.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі