друкувати


США: Виставки українських раритетів "Україна – світові"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-28 11:55:28
Представники американських музеїв приїхали до Києва, щоб сформувати експозицію українських раритетів для трирічного показу у США. Про це домовилися представники Міністерства культури України і посольства Сполучених Штатів Америки.

Представники американських музеїв приїхали до Києва, щоб сформувати експозицію українських раритетів для трирічного показу у США. Про це домовилися представники Міністерства культури України і посольства Сполучених Штатів Америки, повідомляє Радіо Свобода.

Вирішено, що американці зможуть побачити старожитності Трипільської культури та дохристиянської доби, а також безцінні ікони, хрести і літургійні книги. Серед них і Христинопільський Апостол 12 століття та Євангеліє, на якому присягають президенти.

"Україна покаже себе світові, а світ відкриє Україну", – ця теза домінувала в усіх виступах, що звучали у стінах виставкового залу Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Йшлося про те, що упродовж трьох років у найбільших американських містах, у найкращих музеях демонструватимуть найцінніші раритети "Лаврської скарбниці" (близько 100 ікон і предметів релігійного вжитку) і добірку "Україна: від Трипілля до Київської Русі" з фондів Музею культурного надбання "ПлаТар" (200-250 експонатів).

Експонати виставки

В експозицію увійдуть предмети стародавньої культури Трипілля, кімерійців, скіфів, сарматів, Візантії та Київської Русі. Колекція іконопису складатиметься з ікон чотирьох століть – від XVI до XІХ століття. Також виставлятиметься церковне начиння: хрести, потири, лампади, літургійні тканини та книги в дорогоцінних оправах.

Першу частину майбутньої експозиції вже відбирає ігуменя Серафима, голова Синодального відділу Української Православної Церкви "Місія Церква і культура".

"Ми веземо до США наші святині: Христонопільський Апостол 12 століття та Євангеліє, на якому складають присягу українські президенти. Звичайно, у факсимільних примірниках. Ми представлятимемо наші раритети у бібліотеці Конгресу США, в ООН", – розповіла ігуменя.

Американці отримають шанс дізнатися про Україну

Міністр культури України Василь Вовкун наголосив, що проведення таких виставок якнайкраще сприятиме налагодженню культурного діалогу між Україною і США. І проходитимуть виставки у рамках програми "Україна – світові", що реалізовується під патронатом Президента України Віктора Ющенка.

Підтримав цю думку і заступник посла Сполучених Штатів Америки Джеймс Петтіт, зауваживши, що "це прекрасна можливість дізнатися про українську культуру, з якою більшість американців не знайомі".

Очікується, що виставки збиратимуть мільйони відвідувачів.

Раритети змінюють життя

Стародавні ікони мають величезну "притягальну силу", стверджує Гордон Ленктон, засновник Музею ікон у місті Клінтон, штату Массачусетс. Колись вони докорінно змінили його життя.

Пан Ленктон був успішним бізнесменом, будував заводи у багатьох країнах світу. Але у 1996 році він у Москві уперше побачив ікони і вирішив, що відтепер займатиметься лише ними.

"Я дуже багато чув про українську ікону і про українську культуру. І я приїхав до України, до Києва, щоб із цим краще ознайомитися. Сподіваюся, що ми матимемо відповідну експозицію української ікони в нашому музеї вже наступного року", – зазначив Ленктон.

Радіо Свобода поцікавилося, яким чином охоронятиметься колекція і чим гарантується її повернення до України. Президент американського Фонду міжнародного мистецтва та освіти Грегорі Ґурофф відповів, що вживаються усі необхідні заходи і немає причин турбуватися про безпеку перевезення, збереження та повернення експонатів.

Довідка: Куратори проекту: Посольство України в США та Посольство США в Україні.

Організатори: Міністерство культури і туризму України разом із Музеєм національного культурного надбання "ПлаТар" і Фонд міжнародного мистецтва та освіти США.

Експозицію формують: Музей Біблійного мистецтва (Museum of Biblical Art, New York), Музей російських ікон (Museum of Russian Icons, Clinton, Mass), Музей мистецтва Джосліна (Joslyn Art Museum, Omaha, Nebraska), Хьюстонський природознавчий музей (Houston Natural Science Museum).

Музею культурного надбання "ПлаТар" створили 2006 року на основі колекції унікальних старожитностей, що належить родинам Миколи Платонова та Сергія Тарути. Розпочинав збирати колекцію бізнесмен.


Обговорити на форумі