друкувати


Inspiration - автомобіль з паровим двигуном (відео)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-28 11:42:01
Команда ентузіастів British Steam Car Challenge, в яку входять гонщики, ентузіасти, і просто любителі, вже котрий рік будує автомобіль "Натхнення" (Inspiration), щоб побити рекорд швидкості для автомобілів з паровим двигуном.

Рекорд швидкості для парових автомобілів тримається з 1906 року. Тоді в США гонщик Фред Марріот (Fred Marriott) досяг швидкості 205,44 кілометра на годину на паровому автомобілі, побудованому братами Стенлі (Stanley).

Тепер же, можливо, рекорд буде побитий, оскільки автомобіль проходить останню програму динамічних випробувань, заплановану на кінець березня 2009 року, на території Міністерства оборони біля Chichester, Західного Суссекса. Це буде останнє тестування автомобіля у Великобританії перед транспортуванням його в США, для спроби встановлення світового рекорду швидкості наземного автомобіля з паровим двигуном.

У свій час перед головним конструктором команди Глайнном Боушером (Glynne Bowsher) стояло нелегке завдання, адже домогтися від парового двигуна високої потужності при малих розмірах і вазі установки непросто. Планувалося, що парова установка Боушера буде розвивати до 300 кінських сил на валу при обертах турбіни 12 тисяч в хвилину, і до того ж поміститься в вузький і низький кузов "Натхнення". Довжина його, до речі, становить 5.25 метра, ширина - 1.7 метра, висота - 1.1 метра.

В якості палива служить зріджений пропан. Чотири парогенератора розташовані за спиною водія. У кожному парогенераторы по 28 тонких горизонтальних трубок з жаростійкої нержавіючої сталі. Саме вони займають основний обєм всередині автомобіля, і постачають паровій машині близько 10 кілограмів пари в хвилину. Тиск і температура пари складають близько 40 атмосфер та понад 380 градусів Цельсія. Кожним парогенератором можна керувати окремо, що підвищує надійність системи. Пара направляється через чотири сопла на двоступінчасту парову турбіну, яка через понижаючу передачу обертає задні колеса машини. Діаметр турбіни - 33 сантиметри.

Інженери розраховують, що автомобіль зможе розігнатися до 320 кілометрів на годину, але якщо взяти до уваги і низький коефіцієнт обтікаємості кузова - всього 0.2, то швидкість може бути і вищою.

Головна і дуже цінна на сьогодні перевага парових машин - це низький вміст діоксиду вуглецю та оксидів азоту в вихлопі парових машин, особливо, якщо вони використовують газ, як "Inspiration".

Британські ентузіасти сподіваються, що зможуть не лише побити рекорд швидкості для автомобілів з паровим двигуном, але й привернуть увагу суспільства до екологічної чистоти парових автомобілів , повідомляє Новости технологий.


Обговорити на форумі