друкувати


Серед гір красується, в Рибниці купається (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-27 05:23:08
Вироби народних умільців, давні й сучасні співанки передгірського села Смодне Косівського району представили в навчально-методичному центр культури Прикарпаття. Захід відбулася в рамках акції "Мистецтво одного села".

Разом з народними умільцями села презентував й голова сільради Михайло Рабенюк. "Наше село давнє. Перша згадка про нього датована 1692 роком, - розповідає Коломия ВЕБ Порталу гуцульський війт.—Багате чудовою природою та добрими й художньою обдарованими талановитими людьми. Зараз у Смодному проживає 1820 чоловік. Незважаючи на кризу, стараємося працювати, дбати про родини й край. На сьогоднішній день у такому здавалося б маленькому селі 14 магазинів, 2 оптові будівельні бази, дві авто заправки. Також на території села розташовані адміністративний будинок Національного природного парку "Гуцульщина", МРЕО, районна ДАІ, санаторій".

Чимало вихідців із села зажили світової слави, як от доктор Аполлінарій Тарнавський, який ще у позаминулому столітті збудував на території Смодного перший на теренах Гуцульщини санаторій. Та й нині селу також є ким похвалитися, особливо талановитими майстрами. Про це, власне й засвідчила виставка. Різьблені тарілки, ґердани, знаменита косівська кераміка, барвисті вишиті картини, народна ноша, писанки, килими, вироби зі шкіри - це далеко не повний перелік представленого в Івано-Франківську.

А яке ж гуцульське село без давніх співанок. Прадідівські традиції та народну творчість бережуть у плекають у місцевому Народному домі, передають молодому поколінню, щоб не зміліла душа гуцульського села, яке серед гір красується, в Рибниці купається.









Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі