друкувати


Беруть людей на глум: тариф б’є, а не струм

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-27 03:24:21
З 1 квітня усі, хто споживає понад 400 кіловат-годин електроенергії на місяць, платитимуть за неї 76 копійок з урахуванням податку на додану вартість. Якщо раніше 400 кіловатів обходились людям у 97 гривень, то тепер це буде понад триста гривень. Підвищення вартості електроенергії таки відбудеться — незважаючи на обіцянки урядовців підтримати народ у час кризи.

Мало втішає, що підвищення ціни на електроенергію стосується тільки тих, хто використовує в місяць більше 400 кіловатів. Чомусь там, на горі підрахували, що в нашій країні всього три відсотки населення споживають у місяць тих 400 кіловатів. Не знаю, на чому базувались їхні підрахунки, але будь-хто може довести, що взимку, при не найбільших морозах, опалювання однокімнатної квартири масляним радіатором обійдеться теж у добрих 400 кіловатів, а то й більше! Цікаво, як зможе заплатити 300 гривень за послуги РЕМ пенсіонер з мінімальною пенсією? Чи мої друзі, які отримують мінімальну зарплату і мають двоє дітей?

Так чи інакше, звертаюсь за роз’ясненням до начальника міського РЕМу Богдана Гейтоти. Адже мешканці міста уже отримали квитанції про сплату за електроенергію з 1 квітня за новою системою. Запитую, у зв’язку з чим запроваджено нову, попередню оплату за електрику.

— Це зроблено для зручності роботи з клієнтами, — каже Богдан Миколайович. — Тепер людям не доведеться самим підраховувати кількість спожитої за місяць електроенергії, обчислювати її вартість. За показниками минулого року розроблено планову величину споживання електроенергії помісячно з квітня до кінця цього року. І виведена орієнтовна сума, яку попередньо має сплачувати споживач за кожний наступний місяць.

— Але людям принесли по два рахунки — за березень і квітень. Який сплачувати першочергово?
—Обидва треба сплатити до першого квітня, а вже потім щомісяця проплачувати за новим рахунком, теж наперед.

— А якщо за квітень чи будь-який інший місяць використається більше або менше електроенергії, ніж це передбачено плановою величиною платежу?
— Це виявлять наші контролери, які систематично відстежуватимуть показники електролічильників. І відповідні корективи будуть внесені у рахунок до сплати за наступний місяць.

— Може таке бути, що через зайнятість господарів контролер не зміг зайти до помешкання і зафіксувати показники електролічильника. Чи не обернеться це борговими проблемами для споживача?
— Хочу вам сказати, що 06 відсотків показників лічильників відстежують наші контролери. Для цього використовуємо різні методи — відвідування осель і в робочий, і в після робочий час, і у вихідні, а також телефонний зв’язок Так що усі нюанси враховані. І якщо споживач свідомий того, що за електрику треба платити і не чинить штучних перешкод контролерам, то жодні неув’язки йому не загрожують.

— Що порадите тим, хто досі платив по традиційних книжечках?
— Хай не ускладнюють собі життя зайвою писаниною і підрахунками. Тепер це робитимуть наші працівники, а людям треба буде лиш вчасно сплачувати по рахунках. Зрештою, корінці тих рахунків можна наклеювати до звичної книжечки — якщо комусь це необхідно.

— Людей цікавить також оплата за електроенергію по категоріях.
— З цього приводу ми незабаром дамо детальне роз’яснення.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі