друкувати


Шевченкіана пластунів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-27 02:41:02
Щороку, на початку березня, у станиці Коломия проводиться Шевченкіана, цьогоріч — у формі теренового змагу. Наш гурток також взяв участь у цій акції. Отож, перед проведенням свята, відбулася небуденна подія, особливо для куреня юначок імені Г.Грабець: у кафедральному соборі Преображення Господнього відбувся чин освячення їхнього курінного прапора.

Після чину освячення ми пішли до гімназії, де і відбулася теренівка. Провід "Свята Шевченка" складався з трьох осіб: коменданта, сеньйора Любомира Грабця, бунчужного, скоба Назара Костіва і писаря, розвідувачки Олі Руснак. Теренова гра складалася з семи точок (етапів). У ній взяли участь гуртки юнацького імені М.Залізняка та дівочого імені Г.Грабець.

На першій точці пластуни декламували поезії Кобзаря і продемонстрували добірне знання поетичної спадщини нашого пророка. Видно було, що на уроках української літератури друзі вивчили багато віршів чи навіть поем.

Друга точка була музична. Потрібно було виконати пісню на слова Шевченка. Гуртки і тут впоралися із завданням. Хтось співав краще, а хтось гірше. Однак було видно, що українська молодь ще не забула українських пісень.

На третьому етапі усі гуртки декламували дуже багато куплетів Шевченкових віршів. Це свідчить, що Шевченкове слово актуальне і сьогодні, бо багато рядків стали афористичними.

Завдання четвертої точки полягало у тому, що потрібно було продекламувати якомога більшу кількість творів Шевченка, де згадуються імена. Тут друзям стали у нагоді знання з історії України. Адже у чисельних творах поет звертався до історичних подій.

П’ята точка — біографічна. Друзі розказували біографію поета. На цій точці неабияк знадобилися знання, які ми одержали на уроках української літератури.

Шоста точка — пластова. Інструктор зачитував рядки Шевченкових віршів, а пластуни повинні назвати точку пластового закону, в який вони вписуються.

Сьома точка — театральна. Потрібно було розгадати пантоміму, яку зображав інструктор.

По закінченні теренівки журі підсумувало результати, які були оголошені комендантом на закритті свята. Результат для нашого гуртка був більш, ніж очікуваний: ми набрали найбільшу кількість балів і посіли перше місце.

З хорошим настроєм ми прощалися з коломийськими друзями до наступної зустрічі. Дорогою додому, аналізуючи нашу участь у святі, ми дійшли висновку, що теренівка стала для нас немов підсумковим уроком з української літератури за темою "Життя і творчість Тараса Шевченка". У тому, що ми показали високий результат, є велика заслуга наших учителів української мови і літератури. Тепер чи чітко усвідомлюємо, що справді не для школи, а для життя вчимося.

Тепер ми з нетерпінням чекаємо на станичне свято весни, на якому нам повинні вручити грамоту за перемогу.

Автор: Андрій ЯКУБЕНКО, писар гуртка "Орли" УПЮ, учень 10 класу Печеніжинської ЗОШ І-ІІІ ст
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі