друкувати


Нотатки психолога: Зрозумій себе, — зрозумієш іншого

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-27 01:56:48
Людина приречена жити в колективі — подобається їй це чи ні. Приречена жити в державі — подобається їй ця держава чи ні. Щойно ми відірвалися від маминих грудей, як нас заганяють у колектив, де є свої правила, своя мораль, свої табу. Звідси починається період безкінечних компромісів, який закінчується лише з виходом на пенсію.

Жити в колективі зовсім непросто. Людина пізнає не лише собі подібних, а й саму себе. А для того, аби краще пізнати саму себе і створити модель власної поведінки, існує наука психологія. Раніше психологія була «голою» наукою, за останнє десятиліття вона вийшла з кабінетів у колективи, у тому числі — шкільні.

Наталія ЖИДАК працює психологом у школі села Раківчик зовсім недовго — чотири роки. Отже, вона є молодим спеціалістом і має велику прерогативу: молодість. А молодості властиво шукати нові підходи до старих тем. Молоді підходять до роботи у всеозброєнні найновіших досягнень тієї чи іншої галузі.

Наталія Юріївна веде за дітьми спостереження, аналізує успішність навчання, бажання навчатись, стосунки у родинах школярів, їхні стосунки з учителями й з однокласниками.

— Мені пощастило, — каже моя співбесідниця, — що я працюю в малій школі, де навчається трохи більше сотні дітей і є можливість ефективно будувати свою роботу.

Либонь, найважливіше для шкільного психолога — сприяти успішності навчального процесу. А вона, успішність, залежить від багатьох чинників. Основа — це стосунки учня з батьками, обстановка в сім’ї. Дитина моделює свою поведінку поза хатою на базі сімейної атмосфери. Найчастіше проблемними виявляються діти з неповними сім’ями, особливий бич сучасного життя — заробітчанство батьків. Такі діти бувають у школі надмірно активні або надмірно пригнічені. Часом демонстративно поганою поведінкою учні просто намагаються привернути до себе увагу. Вони "шукають пригод", потрапляючи у проблемні ситуації, з яких не можуть безболісно і гідно вийти. Щоби чимось вирізнитися (а зовсім не з переконання) шукають неординарний спосіб життя, який іноді суперечить загальноприйнятим нормам моралі. У такому випадку, вважає Наталія Юріївна, важливо "достукатись" до таємних пружин, у жодному разі не стаючи в позу педагога-резонера. Треба навіть опуститися до рівня школяра, тим самим здобувши довіру до себе. І допомогти знайти вихід зі складних обставин так, аби дитина вирішила, наче вона сама до цього додумалася.

З метою самопізнання й самоудосконалення у школі проводяться тестування, тренінги — учням така форма спілкування з наставниками дуже подобається. Передусім тому, що такі заняття мають необов’язковий характер. Ти можеш говорити, що заманеться, можеш узагалі нічого не говорити й не робити. Висновок зробить психолог і отримає ключі для відмикання дитячих душ. Якщо себе не дистанціює.

Існує ще просте й водночас складне правило для приведення свого настрою у відповідність з настроями соціуму: не можеш змінити світ (а це не вдавалося ще нікому без шкоди для власної психіки і без шкоди для навколишніх) — зміни своє ставлення до світу. Варто думати не лише, як тобі з кимось, а й як комусь з тобою. Така школа самовиховання тяжка, але вона убезпечує від саморуйнування.

У школі села Раківчик нещодавно проводився експеримент для виявлення і створення сприятливого навчально-виховного середовища. Була робота з дітьми, які мають прогалини в знаннях, а також з обдарованими дітьми. До школи запрошено директорів шкіл і психологів з різних областей України. Обмін досвідом мав неоціненну вартість, так вважає пані Наталія. Відповідний клімат у школі панує віддавна. Тісна співпраця з дирекцією й класними керівниками, сприйняття нових методів роботи тут дуже заохочуються.

Наталія ЖИДАК у своїй роботі зі школярами використовує афоризми, притчі. Діти самі намагаються достукатися до свого творчого начала. А воно є у кожному. Це називається арттерапією — засіб самопізнання, самовираження, навіть самозцілення. Школярі малюють — і цим виражають свій стан, формулу своєї душі.

Шкільний психолог пані Наталія проводить тренінги з дівчатками про виховання в собі рис, притаманних жінці. З хлопчиками, звісно, трохи складніше через природний статевий переділ. На це нема ради, кожен-бо розуміє, що є речі, які може сказати лише жінка жінці (або дівчинці).

Працює шкільний психолог і з батьками, адже сім’я — джерело наших найперших неврозів і найперших успіхів у житті. Здорова сім’я — здорові діти. У цьому переконана Наталія ЖИДАК.

Автор: Андрій МАЛАЩУК
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі