друкувати


Віра рятує від стресів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-27 12:49:58
Мозок у віруючих людей, дослідили вчені, працює не так, як в атеїстів. В університеті Торонто вирішили порівняти, як функціонує мозок у віруючих і невіруючих людей. Психологи під керівництвом Майкла Інзліхта відібрали відповідні групи добровольців, запропонували їм пройти серію тестів і — підключили томограф.

Не відомо, чи сподівалися психологи саме на такий ефект, але невдовзі вони помітили: у волонтерів — прихильників релігії була знижена активність у зоні мозку, яка подає сигнали тривоги, що сприяють контролю поведінки. Ніхто з учасників тестування не уникнув помилок, але віруючі менше переймалися ними і, як наслідок, помилялися частіше.

Професор Інзліхт пояснює це тим, що релігійні люди переживають слабший стрес: коли їм щось не вдається, вони спокійніші і менше зважають на дрібниці.

З одного боку, це добре, резюмує психолог. Адже стреси руйнують здоров’я. Водночас страх — базова реакція організму, він може врятувати від небезпеки, якщо звісно ж, не паралізує. Тому так важливо дотримуватися золотої середини, що визначена у приказці: "На Бога надійся, а сам не зівай!"

"Учені вже не вперше намагаються дослідити вплив релігії на мозок людей, — розповів Валерій Сльозін, доктор біологічних, кандидат медичних наук, керівник лабораторії науково-дослідного психоневрологічного інституту. — Наприклад, доведено, що лише люди, які щиро вірять, здатні перебувати в особливому, "четвертому стані", якого можна досягти під час молитви. Кора головного мозку або вимикається — як під час сну, або ж навпаки — біоритми людини прискорюються, залежно від типу молитви.

З позиції психоневрології цей унікальний "четвертий стан" — дуже корисний, це така повільна бадьорість, внаслідок якої людина скидає все зайве, перебуває в гармонії зі світом. Звідси і втрата "відчуття часу", притаманна людям під час урочистих багатогодинних літургій. Вони проходять, як одна мить!

А от учені з Оксфордського університету дослідним шляхом довели, що віра в Бога справді зміцнює фізіологічну терпимість до болю. У релігійних людей, коли вони бачать символи віри та терпіння (скажімо, ікони із зображеннями святих), активізується ділянка мозку, що блокує біль.

Учені також припускають, що релігійність — вроджена властивість людини, яка з’явилася під час природного добору. Віруючі люди були краще пристосовані до життя в колективі, більше турбувалися про дітей, а тому активніше передавали їм свої гени.

Автор: Ірина КОНТОРСЬКИХ
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі