друкувати


Плями від кави допомогли у розробці нового покриття для LCD

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-26 12:54:05
Багато великих відкриттів було зроблено випадково. Яблуко, що впало на землю, допомогло відкрити закон усесвітнього тяжіння, а періодична система хімічних елементів, як відомо, народилася уві сні.

Іван ВАКАРЕЛЬСЬКИЙ, учений з інституту хімічних і прикладних наук Сінгапуру, звернув увагу на плями від кави і зробив геніальне спостереження, яке може з успіхом застосовуватися в області розробки... майбутніх екранів телевізорів.

Річ у тому, що висохлі кавові плями мають абсолютно круглу форму. Це пояснюється тим, що гранули кави як би збираються разом зважаючи на різні темпи випаровування і конвекції в рідинах.

ВАКАРЕЛЬСЬКИЙ відзначив, що даний процес може бути імітований з метою створення нового покриття для LCD і плазмових екранів телевізорів. Разом зі своїми колегами учений зміг добитися даного ефекту за допомогою емульсії, що складається з частинок золота. Емульсія поміщалася на скляну поверхню, накривалася щільно розташованими мікросферами з латексу і її залишали висихати.

По словах Вакарельського, в результаті була отримана мережа золотих наночасток завтовшки менше павутини. Нове покриття буде набагато ефективніше сучасних. На жаль, поки воно знаходиться у стадії розробки.

Джерело: HiFiNews.RU
Переклад: Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі