друкувати


Хто на Говерлу - реєструйсь!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-26 11:17:44
У закарпатському місті Рахів створюється електронна система контролю за туристами, які підніматимуться на найвищу вершину Карпат… незабаром тут, безпосередньо біля підніжжя гори має бути Всеукраїнський центр сходження на Говерлу. Тут, як повідомили у Рахівській РДА, приїжджим любителям Карпат надаватимуть інформацію про особливості гірських мандрівок.

Ідея створення центру виникла ще три роки тому. Дивлячись як з кожним роком зростає кількість охочих підкорити гору, а отже зростає кількість проблем пов’язаних з їхньою безпекою, особливо взимку, рахівчани задумалися що би такого зробити, аби перебування гостей у Карпатах стало безпечнішим і комфортнішим.

До створення новинки долучилися спеціалісти з канадського інституту урбаністики за фінансової підтримки Канадського агентства міжнародного розвитку, Карпатський біосферний заповідник у співпраці зі швейцарсько–українським проектом розвитку лісового господарства "Форза", а також представники Закарпатської облдержадміністрації та обласної ради.

Зараз розглядається пропозиція, аби мандрівникам перед сходженням на гору видавати електронні браслети, за допомогою яких можна було би визначити їхнє місцезнаход¬жен¬ня. Окрім того, тут заплановано використання сонячної енергії та біотехнологій переробки сміття, якого ту, на жаль, ніколи не бракує. Коштуватиме проект приблизно мільйон гривень . Таких грошей закарпатці наразі не мають, але сподіваються на допомогу міжнародних фондів.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі