друкувати


Із Польщі на Прикарпаття по медичні знання

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-25 04:30:34
Щороку кілька десятків молодих людей із сусідньої країни приїздять на Івано-Франківщину, аби вступити у медичний університет.

Веселі, молоді, галасливі. Вони усюди разом. Вони ще мало знають мову та не зовсім орієнтуються у місті, їх частково лякає побутова необлаштованість та, чого гріха таїти, безкультур’я на вулицях. Проте вони сповнені бажання вчитися і хочуть адаптуватися в українському суспільстві. Хоча би на час навчання. Вони приїхали за сотні кілометрів.

Дехто з іноземних студентів навіть не знав, куди їде, проте усі знали навіщо. Аби стати фахівцями. Бо в Україні порівно з Європою, не гірша якість навчання, добрі професори та відносно нижча оплата. У когось з них українське коріння, а хтось навіть ніколи до цього часу не чув про Україну, хоча це близька до Польщі сусідня держава.

З групою польських студентів зустрічаюся у кафе біля медичного вузу в Івано-Франківську. Хлопці та дівчата стомлені після занять, але усміхаються. Кажуть, що чекають весни. Тоді можна буде мандрувати Україною, бо вже дізналися багато цікавого про спільно українсько-польську історію. Тому хочуть відвідати кілька замків, колишніх польських сіл та допомагати місцевим полякам.

Вони навперебій розповідають звідки довідалися про івано-франківський медичний університет. Комусь про вуз розповіли друзі, чиїсь знайомі тут вже вчилися, а хтось, як ольштинянка Клавдія Цєсляк, відкрили Інтернет-сторінку і вирішили спробувати студентського щастя закордоном, бо з дитинства мріяли стати лікарями і допомагати людям.

Чимало поляків навчаються англійською, чимало - українською. Кажуть, що мова дається їм легко, бо подібна до польської. Та й викладачі допомагають. Підказують. Виправляють мовні огріхи. І часто повторюють те чи інше слово, аби іноземні студенти запам’ятали.

"Чимало наших юнаків і дівчат вже добре розмовляють українською, - каже Якуб Непальський з Томашова Любельського. - У цьому нам допомагають і місцеві студенти-медики, які запрошують поляків до себе додому. Отож тепер разом з українськими приятелями мріємо про походи в Карпати та поїздки до Чорного моря".

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі