друкувати


Або платиш штраф, або працюєш на благо громади

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-25 03:38:44
Зміни в законодавстві щодо порушення Правил дорожнього руху значно знизили аварійність на автошляхах і… значно поповнили бюджет коштами від штрафів. Але мало хто знає, що крім цього існує ще один вид перевиховання порушника на дорозі: громадські роботи, які горе – водій має виконувати у вільний від роботи і навчання час.

Детальніше про це розповідає старший інспектор із дізнання Коломийського ВДАІ Василь САМАНІВ.

- Пане Василю, то громадські роботи – це спосіб не платити штраф?
- Скоріше, це альтернатива, бо якщо людина замість штрафу виконає визначену органами місцевого самоврядування роботу, то це теж дає свій ефект. Громадські роботи призначає суд, залежно від важкості правопорушення, на строк від 20 до 60 годин. Однією зі статей, яка передбачає громадські роботи, є керування автом у нетверезому стані. Ст. 130 ч. 1 тягне за собою штраф від 150 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а це – від 2550 до 3400 гривень, або громадські роботи на строк від 40 до 50 годин, або адмінарешт від 7 до 10 діб. Тобто, при накладанні на водія покарання у вигляді 40 годин громадських робіт, він має відпрацювати 10 днів, - не більше, як по 4 години в день, і після цього отримати довідку про проходження даних робіт.

- Кому доведеться працювати найдовше?
- Тим, кого повторно затримали на порушенні правил дорожнього руху. У цьому разі, водію загрожує позбавлення права керування на термін від 2 до 3 років з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого, або громадські роботи на термін від 50 до 60 годин, або адміністративний арешт від 10 до 15 діб. А от за створення аварійної ситуації на дорозі водій може отримати штраф від 170 до 255 гривень, або громадські роботи від 20 до 40 годин. Це найменший термін громадських робіт.

- Скільки водіїв уже направлено на громадські роботи?
- З початку цього року міськрайсуд направив для виконання громадських робіт 27 осіб за різні правопорушення на дорозі. З них приніс довідку про виконання роботи тільки один водій. Тож хочу нагадати тим, хто хоче обійти закон, що контроль за виконанням громадських робіт здійснює кримінальна виконавча інспекція – з усіма витікаючи ми звідси наслідками. І на останок хочу наголосити – тим, хто ухиляється від громадських робіт, загрожує адміністративний арешт.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі