друкувати


Український Рафаель повернувся додому

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-25 03:26:17
Українським Рафаелем назвав колись Ярослава ПСТРАКА на вечорі пам’яті цього видатного художника у рідному селі Гвіздці Коломийського району письменник і літературознавець Богдан ФІГОЛЬ. Власне, меморіальний куточок автора неперевершених пейзажів гуцульського побуту Ярослава ПСТРАКА відкрили у Гвіздецькій школі мистецтв 23 березня, напередодні дня народження художника.

Директор школи мистецтв Ігор ДОВГАНЮК у вступному слові наголосив на важливості поцінування і збереження пам’яті про видатних земляків. Слово мала тутешня художниця Надія ТКАЧЕНКО, яка розповіла про життєвий і творчий шлях художника, його творчий доробок, який, на жаль, зберігся у рідкісних екземплярах. Пані Надія охарактеризувала творчий стиль митця, у якого переважали архітектурні пейзажі з зображенням церков, портрети, на яких чітко прочитується характер людини, її внутрішній стан. Надія ТКАЧЕНКО зауважила, що Гвіздець мав би подбати про пам’ятник великому земляку.

Учитель історії Михайло БАЛЬЦІЙ розповів про те що ПСТРАК робив розписи церков у Корничі й Ільцях, що три його картини знаходяться у Москві, в приватній колекції родини Незорових. Він також запропонував, аби школа мистецтв носила імя Ярослава ПСТРАКА.

Місцевий настоятель освятив куточок ПСТРАКА, усі присутні помолились за упокій його душі, яка знайшла свій спочинок десь у Харкові, де й досі тривають пошуки могили великого художника…



Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі