друкувати


Купуйте яйця - Великдень наближається

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-25 02:16:07
Чим менше днів залишається до Великодня, тим більший ажіотаж на продуктових ринках Івано-Франківська. І це, незважаючи навіть на кризу. Прикарпатці люди розторопні. Дарма що до свята ще кілька тижнів, і продукти лежатимуть стоятимуть в холодильниках та в морозильних камерах, щодня поодинці і сім’ями люди вирушають на ринок. Відвідини Центрального ринку міста щодня для багатьох перетворюються на пригоду.

Адже тут неодмінно треба бути спритним і не сердитися, коли тебе зусебіч штовхають, наступають на ноги і лаються. А головне - увага, бо, якщо добре придивитися, то в натовпі можна побачити, що позаду тебе плететься циганчук, який тільки чатує, коли почнеш ловити гав, аби добратися до гаманця.

"Купуйте, пані, яйця, бо скоро Великдень і вони вдвічі подорожчають", - ледь не хапає мене за руку старша жінка. "А що, хіба перед Великоднем яйці зникають, - відповідаю. "Ну зникають не зникають, - не вгамовується бабуся, - але перед самим Великоднем за яйцями такі черги! Та й не дивно, адже це незамінний продукт для печива, салатів, та й для писанок і крашанок треба". Купую чотири десятки по вісімдесят копійок за штуку, бо завтра таке саме яйце може коштувати й півтори гривні".

"Цей час для нас золотий, - вклинюється в розмову продавець Віктор, який стоїть поруч і торгує різноманітними додатками для печива. - Щодня торгувати таким крамом тільки собі на збиток, але перед великими релігійними святами до міста масово з’їжджаються сільські ґаздині, які буквально за кілька годин змітають з прилавка все. Тільки встигай доносити".

Таких жіночок, які в святкові дні вихваляються одна поперед одної своїми вміннями пекти, пан Віктор вираховує одразу і починає рекламувати товар. "Селянок, як правило, не треба припрошувати, - ділиться таємницями успішного бізнесу чоловік, - але серед них бувають прискіпливі та вибагливі. Для таких завжди знаходиться останній найвагоміший аргумент: "Завтра саме такого (какао, галареток, желе, порошку для печива і т ін) вже не буде". Спрацьовує завжди стовідсотково. На хвилину замислившись, господинька купує відвічі більше", - сміється продавець.

Удвічі збільшуються ціни на молочні продукти. Це вже добрий зарібок для селян. За домашні сир (15-18 гривень за кілограм), сметану (12-15 грн. за півлітри), бринзу (20-30 грн. за кг), будз (15-25 грн. за кг.) городяни платять охоче, а з моторною гуцулкою і поторгуватися можна. А заодно напроситися на літо в гори. "Уже протягом трьох років перед Великоднем я торгую у місті писанками, і під час торгу розмовляю з людьми та й завжди запрошую своїх покупців на літо відпочити в моєму домі, - говорить пані Стефанія з Яремче. — А тепер криза, невідомо чи відпочивальників матиму".

Жінка розповідає, що має добротний дім, але ні в які спілки зеленого туризму не входить. Вона ніде не працює, чоловік їздить на заробітки до Москви, тепер ось також втратив роботу, тому кілька відпочивальників — це суттєве поповнення сімейного бюджету.

Біля прилавків, де торгують м’ясом, ще не дуже людно. Хоча, за традицією перед Різдвом та Великоднем у селах ріжуть свиней та телят, ціни зупиняють покупців. Але самі селяни торгують рідко: свіжину забирають перекупники. Дорожчають перед святом овочі та зелень. Хоча прикарпатські ґаздині й копилять губи, що це "хімія", але чимдуж вкидають до великих сумок усього й побільше, бо незабаром Великдень.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі