друкувати


Ремонт українських доріг, або скільки на цьому заробляють…

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-24 03:09:14
Вчора стало відомо, що 85% українських доріг не відповідають стандартам безпеки і вимагають ремонту. Про це заявив сам керівник Державної служби автомобільних доріг України Вадим ГУРЖОС. Дивно, але керівник Державної служби автомобільних доріг не знає, скільки потрібно витратити грошей на те, щоб привести в порядок всі дороги країни.

Єдине, що він може сказати - що сума космічна. Навіть Шура БАЛАГАНОВ називав більш точні цифри, коли прикидав, скільки грошей йому потрібно для повного щастя.

Однак незнання потреб підприємства, яким керує пан ГУРЖОС, не має ніякого значення.

Справа в тому, що і він і World Bank точно знають, скільки грошей можна на цьому заробити. Світовий банк уже погодився виділити Укравтодору кредит в 400 млн дол Позика надається на 17 років з можливістю продовження до 30 років, з них 5 років - пільговий період погашення з плаваючою ставкою до 1,5%. Не виключено, що після закінчення пільгового періоду процентна ставка буде переглянута.

Ті, хто стикався з довгостроковими споживчим або іпотечним кредитуванням розуміють, що це означає.

Планується, що виділені всесвітнім банком гроші підуть на ремонт та реконструкцію ділянки дороги Київ - Харків - Довжанський від Борисполя до Лубни, 100 млн дол - на ремонт аварійно-небезпечних ділянок автодоріг державного значення по всій Україні.

Виходить, що ремонт ділянки від Борисполя до Лубни (152 км.) Обійдеться в 300 млн. доларів. За словами пана ГУРЖОСА, капітальний ремонт одного кілометра дороги другої категорії (дорога з двома смугами в кожному напрямку) коштує 10-15 млн. грн. (в середньому 12.5 млн. грн. за 1 км). Розділивши 300 млн. доларів на вартість ремонту одного кілометра можна прикинути, що за цю суму вдасться відремонтувати близько 200 км.

Варто відзначити, що Укравтодор у першому кварталі 2009 р. вже залучив кредити на суму 6 млрд. грн. За ці гроші можна заново заасфальтувати всю одеську трасу (480 км.) За словами ГУРЖОСА, всього держбюджет-2009 передбачає надання кредитів і держгарантій під них на 37 млрд. грн. Це близько трьох тисяч кілометрів капітального ремонту доріг другої категорії.

Загальна довжина доріг в Україні - 170,5 тис. км., І лише 8% (13,6 тис.км.) з них відносяться до другої категорії. 65% українських доріг відносяться до четвертої категорії (по одній смузі в кожному напрямку) , повідомляють AUTOnews .

Обговорити на форумі