друкувати


Полювання на … браконьєрів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-24 02:23:37
Охорона природи — одна із провідних проблем сучасності. В її контексті важливе місце посідає захист диких тварин, адже браконьєрство завдає чималих збитків мисливському господарству, світові диких тварин.

Так, за минулий рік у ДП "Коломийське лісове господарство" складено одинадцять протоколів на порушників правил полювання і накладено штрафів на суму 1150 грн., в т.ч. збитків, завданих мисливському господарству, на 500 грн. Багато школи завдають так звані нічні "автофарники". У ніч з 28 на 29 жовтня в районі села Товмачик був затриманий браконьєр, мешканець с. Заріччя Надвірнянського району, який застрелив зайця-русака. На нього було складено протокол. Вартість убитого зайця йому обійшовся сумою 840 грн. Так що всім горе-мисливцям потрібно задуматись, чи варто займатися браконьєрством. Адже рано чи пізно все це закінчиться збитками для сімейного бюджету.

А ось нещодавній випадок. 26 лютого ц.р. до нас зателефонував лісник Шепарівського лісництва, що в урочищі Мала Кам’янка виявлено факт браконьєрства. На місце події виїхала оперативна група лісової охорони. І справді, з боку лісу нам назустріч рухався мікроавтобус. На вимогу лісової охорони зупинитися не відреагував, утік. За фактом Коломийським РВ УМВС проводиться розслідування.

Саме тепер у житті диких тварин дуже важливий і відповідальний період: самки виношують дитинчат, а зайчихи, скажімо, вже окотилися. Полювання в цей період категорично заборонено. Єдине, що дозволено і відбувається під контролем нашої служби, це відстріл мисливцями УТМР бродячих собак і лисиць задля регуляції їхньої популяції і доведення до оптимальної чисельності. Наразі відстріляно 58 лисиць і 69 собак. Варто зауважити, що відстріл дозволено не ближче, ніж за 200 метрів до населеного пункту.

Не зайве й нагадати, що за браконьєрство передбачено штрафи, котрі значно зросли. Так, за незаконне добування кабана штраф становить 10 тис. грн., а за убивство самки — ще й додається 50% від основної такси за кожний ембріон. Те ж стосується і козуль: основний штраф — 800 грн., зайця-русака — 500 грн.

Тільки спільними зусиллями лісової охорони, працівників охоронних органів і за допомогою чесних мисливців ми збережемо мисливську фауну Прикарпаття для нинішніх і прийдешніх поколінь.

Автор: Мирослав ТКАЧ, міжрайонний мисливознавець Коломийського держлісгоспу
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі