друкувати


Риба-робот на варті екології

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-24 12:59:19
Ні для кого не секрет, що всесвітня індустріалізація згубно впливає на світову екологію, забруднене атмосферне повітря, земельні та водні ресурси. Наукові працівники Університету Ессекс (the University of Essex) пробують змінити ситуацію в кращу сторону.

Їх зусиллями був створений робот у вигляді риби (robotic fish), названий G8, який обладнаний хімічними датчиками, для виявлення вогнищ забруднення у водоймищах, з наступною передачею координат вогнища в центр контролю по Wi-Fi.

Створення робота було пов'язано з певними труднощами, по цей день в Лондонському акваріумі плавають прототипи 8-го та попередніх поколінь. А деякі з цих поколінь мали по 2-3 версії. Розробники починали свій проект з вивчення повадок і манери пересування живих риб і створення комп'ютерних 3D-моделей. Це дозволило практично відразу відмовитися від використання гвинта у хвостовій частині робота.

На відміну від попередніх роботів-риб, оснащених дистанційним керуванням, останні роботи оснащені датчиками, вони повністю автономні та мають основи штучного інтелекту. Використовуючи GPS, роботи можуть також повернутися до центру контролю, щоб залишити інформацію, а також перезарядити свої батареї. G8 має 50 см в довжину, 15 см у висоту, і 12 см в ширину. Тіло риби складається з декількох частин, здатних звиватися і здійснювати махові рухи плавниками і хвостом з боку в бік. Попередні покоління роботів риб мали поплавки з пінопласту, і ними керували за допомогою проводів. Більш-менш прогресивним робот став тільки після шостого (G6) покоління. Роботи будуть випускатися в групах по п'ять роботів. Поки що роботи будуть випущені в Темзі, де вони складуть тривимірну карту забруднення, якщо тести будуть успішні, вони могли б використовуватися в усьому світі.

На сьогоднішній день риба-робот може похвалитися максимальною швидкістю плавання в автономному режимі з уникнення зіткнень - 1,8 км/год, однак основну частину часу робот плаває вдвічі повільніше, у такому випадку заряду акумулятора вистачає на 5 годин.

На жаль, серйозною перешкодою у використанні роботів, може стати висока вартість дослідних робіт і самих роботів.

Джерело: Новости технологий
Переклад: Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі