друкувати


Від Жанни про Станіславів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-23 05:15:57
"Третє місто Галичини. Станіславів і його архітектура в час галицької автономії". Так називається нова польськомовна книга франківчанки Жанни КОМАР, яка вийшла малим тиражем у Кракові. Проте нечисленну кількість примірників швидко розкупили. Отож довелося перевидавати. Такий успіх книжки у сусідній країні тішить і вселяє надію.

Презентація новинки в Україні відбулася 20 березня в Культурно-мистецькому центрі "Є". Захід був нетиповий, адже кожна презентація передбачає своєрідну рекламу, проте українською мовою видання ще не побачило світ. А польськомовних книг залишилося також дуже мало. Проте від цього зустріч з авторкою стала ще більше інтригуюча.

На урочистість завітали: радник Посольства Республіки Польща в Україні Ольга ГНАТЮК, Генеральний Консул України у Кракові Михайло БРОДОВИЧ, голова івано-франківської обласної ради Ігор ОЛІЙНИК, проректор з міжнародного співробітництва Прикарпатського університету Ігор ЦЕПЕНДА, багато знаних та відомих на Прикарпатті архітекторів і художників, викладачів та студентів. Людей назбиралося стільки, що й стати було ніде. Проте всі з уважністю і зацікавленням слухали авторку. Модератором заходу був архітектор, Уповноважений з охорони культурної спадщини Івано-Франківська Ігор ПАНЧИШИН.

Жанна КОМАР розповіла гостям про архітектуру міста в добу галицької автономії, унаочнивши численними слайдами – архівними й сучасними фотографіями – цей екскурс в історію. Присутні не лише впізнавали на екрані знайомі місця – а й дізнавалися про них багато новогоі. А у книжці ілюстрації та мапи, яких надзвичайно багато навіть як на фахове видання, доповнені інформацією про жителів міста: бо ж архітектурне середовище оживає тільки завдяки пригодам, у які жителі втрапляють. Логічно, що додатком до аналізу стилів і напрямів став біографічний словник.

"Я назвала книгу третє місто Галичини, - коментує Коломия ВЕБ Порталу авторка. - Йдеться насамперед про Галичину як поняття, що існувало у ХІХ столітті. Її першим містом Галичини вважався Львів, другим - Краків, а за право бути третім змагалося чимало населених пунктів. На той час були певні критерії оцінювання так би мовити їх значущості. Перше це кількість населення, друге - важливі об’єкти.

І того й іншого у Станіславові вистачало. Промовистим став той факт, що у нашому місті діяла третя в Галичині дирекція залізничних колій. У зв’язку з цим до нас почали приїжджати інженери, архітектори. Усі вони, як правило, здобували освіту у Відні або Львові. Тому в архітектурі нинішнього Івано-Франківська поєдналося дві лінії, дві традиції та витворилася неповторна атмосфера".

Книжка Жанни Комар - це тільки початок, вона дає поштовх для розвитку інших досліджень, написання наукових розвідок, монографій, науково-популярних та художніх творів. Окрім того, видання - гарний подарунок шанувальникам урбаністичної тематики.





Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі