друкувати


В.АНУШКЕВИЧУС: До кінця року пам’ятник Кобзареві буде

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-23 01:01:39
"У рік 195-тої річниці з дня народження Тараса Григоровича ШЕВЧЕНКА в Івано-Франківську у міському парку його імені буде встановлено пам’ятник Кобзареві. У парку встановлять скульптуру роботи всесвітньо відомого скульптора Лео МОЛА, який має українське коріння. А Лео МОЛ це псевдонім. Справжнє ім’я відомого скульптора Леонід Григорович МОЛОДОЖАНІН. Цю скульптуру майстер подарував місту Івано-Франківську", – говорить міський голова Івано-Франківська Віктор АНУШКЕВИЧУС.

Сама робота скульптора надзвичайно цікава. Скульптура має висоту 3 метри і виготовлена з бронзи. Цікавий цей пам’ятник тим, що ШЕВЧЕНКО зображений молодим, цілеспрямованим і з вірою у майбутнє.

Скульптура наразі знаходиться в місті Івано-Франківську на складі управління капітального будівництва. Процедура отримання, перевезення з однієї із майстерень митця у Німеччині та розмитнення була непростою. Проте, наразі для реального встановлення пам’ятника потрібні вже не такі великі гроші. За словами Віктора АНУШКЕВИЧУСА, це ціна самого п’єдесталу та вартість невеликих упоряджувальних робіт з елементами благоустрою, які разом не перевищуватимуть 300-400 тис. гривень.

Що ж до проекту Володимира ДОВБЕНЮКА і п. ПОЛУБОТЬКА, то міський голова відзначив, що цей проект є надзвичайно цікавим і питання його втілення не закрите, проте, проект є надзвичайно дороговартісним і в сьогоднішніх умовах ми не зможемо щороку реалізовувати такі дорого вартісні проекти. Одним із таких дорого вартісних проектів є встановлення пам’ятника Степану БАНДЕРІ та будівництво музею визвольних змагань, який сьогодні відповідно до всіх рішень названий Прикарпатським центром патріотичного виховання молоді імені Ст.БАНДЕРИ.

Враховуючи усі чинники, проект ДОВБЕНЮКА та ПОЛУБОТЬКА не буде реалізовуватись в цьому році, але питання це ми не закриваємо, оскільки, пропозиція цих двох майстрів варта уваги. Хоча її кошторисна вартість і складає коло 6 мільйонів гривень. Проте, за словами міського голови, до цієї теми повернуться тільки тоді, коли у міської влади будуть гроші на покриття кошторисної вартості пам’ятника та будуть вирішені більш болючі міські проблеми. Також відкладення реалізації проектної пропозиції ДОВБЕНЮКА-ПОЛУБОТЬКА пов’язане з тим, що до міськвиконкому надходить багато звернень і пропозицій від громадських організації щодо конкретного місця встановлення пам’ятника Кобзареві у центральній частині Івано-Франківська. В даний час ці пропозиції вивчаються та узагальнюються, що теж забирає певний час.

Окрім того, Віктор АНУШКЕВИЧУС заявив, що подарунок Лео МОЛА саме Івано-Франківську є невипадковим, адже навколо встановлення пам’ятника Тарасу ШЕВЧЕНКУ точиться і досі багато дискусій, дехто навіть спекулює на цьому питанні. Тому, шляхом встановлення скульптури Кобзаря роботи Лео МОЛА та в подальшому реалізації проекту ДОВБЕНЮКА-ПОЛУБОТЬКА будуть задоволені інтереси усіх представників дискусійних кіл. Пам’ятник Тарасу ШЕВЧЕНКУ буде встановлений і у парку його імені, і, з часом, – у центральній частині міста.

"Робота Лео Мола і проектна пропозиція двох наших майстрів ДОВБЕНЮКА та ПОЛУБОТЬКА – це дві різні речі, їх не можна порівнювати", – зазначає міський голова Віктор АНУШКЕВИЧУС.

В контексті нещодавніх заяв голови Івано-Франківської облдержадміністрації Миколи ПАЛІЙЧУКА щодо готовності обласної влади профінансувати виготовлення та встановлення пам’ятника Тарасу ШЕВЧЕНКУ, міська влада вважає за доцільне нагадати, що подібні заяви робилися і щодо фінансування комплексу Степана БАНДЕРИ у Івано-Франківську. Проте, заяви так і залишились заявами, жодного спів фінансування від області міська влада не отримала.

Також, міська влада нагадує, що встановлення монументів на території міста є виключною компетенцією громади міста Івано-Франківська. А щодо пропонованої фінансової допомоги, то, якщо в обласному бюджеті є зайві 6 мільйонів гривень, які обласна влада в особі Миколи ПАЛІЙЧУКА готова віддати на фінансування другого пам’ятника Кобзареві у Івано-Франківську, то міська влада лише вітатиме такий крок, повідомляє прес-служба Івано-Франківської міськради.

Обговорити на форумі